Učenici Muzičke škole “Vlado Milošević” osvojili prve nagrade

Objavljeno: 26. 12. 2017 u 15:21h

Učenici Muzičke škole “Vlado Milošević” iz Banjaluke, Jakov Zrnić, Srđan Đekić, Pavle Stević i Milica Bojanić, osvojili su prve nagrade na takmičenju “Slavenski” u Beogradu.

Takmičenje, koje organizuje Muzička škola „Josip Slavenski“ tradicionalno se održava u drugoj polovini decembra u istoimenoj školi, koju su svojevremeno pohađali velika imena poput Ive Pogorelića, Nevene Popović i drugih umjetnika.

Prvu nagradu sa 99 od 100 bodova, osvojio je Stević, iz klase profesorke Lene Radović Simić, u kategoriji drugih razreda.

Bojanićeva, sa 90 bodova, iz klase profesorke Nine Deretić, u kategoriji četvertih razreda, takođe je osvojila prvo mjesto.

Zrnić je osvojio 99 od 100 bodova, u kategoriji prvih razreda muzičkih škola, a Đekić isto toliko bodova, u kategoriji četvrtog razreda osnovnih muzičkih škola. Obojica su pobjednici u svojim kategorijama. Zadovoljni su nastupima i poručuju da će još više raditi na usavršavanju.

Njihova profesorka, Jasna Đurović, ističe da je takmičenje bilo odlično organizovano, u sjajnoj novogodišnjoj atmosferi.

“Presrećni smo ostvarenim rezultatima kao i činjenicom da je eminentni žiri prepoznao kvalitet izvođenja učenika iz Banjaluke. Mom učeniku Jakovu Zrniću ovo je bilo prvo takmičenje i odmah je postao laureat”, ističe Đurovićeva.

Jakov i Srđan za ovu priliku svirali su djela Černija, Mocarta, Baha, Džoplina.

“Srđan je imao posebno težak program, jer je izveo Mocartovih 12 varijacija KV 265 koje su izuzetno zahtjevne za sviranje. Sa njim radim još od 2013. godine, a sa Jakovom od prošle godine. Srđan je do sada osvajao prve nagrade u Šapcu, Banjaluci i Bečeju, a u Beogradu je dva puta bio laureat – pobjednik kategorije. Ocjenjivali su ga vrhunski klavirski pedagozi i pijanisti”, kaže ponosna profesorka.

Za uspjeh na pijanističkim takmičenjima, ističe ona, veoma je važna saradnja profesora, učenika i njihovih roditelja. Potrebno je mnogo vježbanja, truda i odricanja.

“Bez toga nema rezultata ! Kao profesor radim 24 godine. Prema mojim dosadašnjim iskustvima u radu sa djecom talenat je samo jedan odsto, a ostalih 99 čine rad i upornost, te želja za nastupima. Potrebno je da učenik posjeduje i osjećaj za scenu, za kontakt sa publikom, kojoj se predstavlja, kako bi i ona u njemu prepoznala tu ljubav prema muzici”, poručuje Đurovićeva.

Potrebna veća podrška za talente

“Naši planovi su sada usmjereni na konstantno usavršavanje i  koncertne djelatnosti. Takmičenja koja su u planu su „Primavera“ u Bijeljini, „Sirmium Music Fest“ u Sremskoj Mitrovici i naše Banjalučko bijenale. Nadam se da će i Gradska uprava Banjaluke početi da obraća pažnju na ovakve talente i da će ih podržavati u njihovom daljem razvoju. Do sada, sve troškove takmičenja su snosili roditelji učenika, a imamo i garancije naše škole da će ubuduće naši najbolji đaci biti finansirani od školskih sredstava”, rekla je Jasna Đurović.

Izvor: blic.rs / Autor: Sanela Jovanović / Foto: Jasna Đurović

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/muzika-kultura/ucenici-muzicke-skole-vlado-milosevic-osvojili-prve-nagrade/||claudebot