U Banskom dvoru održan koncert Kamerne muzike (VIDEO)

Objavljeno: 21. 3. 2013 u 11:03h

U Vijećnici kulturog centra Banski dvor održan je koncert Kamerne muzike. Nastupali su studenti sa naše Akademije umjetnosti, a ono što je svakako bilo zanimljivo jeste činjenica da su se na sceni smjenjivali ansambli od dva do čak četiri člana.

Koncert

Najbolji studenti na predmetu kamerna muzika sa Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci u klasi profesorice Timee Hotić pokazali su na sinoćnjem koncertu izuzetnu sposobnost da se prilagode izvođenju kompozicija koje se razlikuju kako po vremenskom periodu kada su nastale , tako i stilu kako ih treba izvoditi . Izbor programa nije slučajan, već itekako smišljeno odabran.

– Samim tim što smo htjeli da to bude reprezentatuvni program i najbolje izvedbe, negdje smo smo razmišljali o tome da to bude dopadljivo i da za publiku bude dobar ugođaj. Sviralo je 20-oro studenata i svirali su djela od starih majstora do moderne muzike, ali je koncepcija bila da se ipak završi u klasičnom stilu, rekla je profesorica Hotić.

– Prvi sastav je bio duo sa gitaristom i kolegom Milošem Milivojevićem, i svirali smo Buens Aires svitu od jednog kubanskog kompozitora, a zatvorili smo koncert kvartetom i svirali smo Mocarta, Kvartet G-dur, istakla je flautistkinja Aleksandra Kopić.

Kompozicije koje komponuju studenti sa naše Akademije se uglavnom izvode samo u okviru festivala : Dani Vlade S. Miloševića kada se organizuje koncert i veče koje je samo njima posvećeno. Težnja profesorice Timee Hotić jeste da se i pored toga svaki put kada se organizuje koncert studenata njene klase izvede i po jedna kompozicija nekog od banjalučkih studenata. Ovaj put je izvedena kompozicija Gorane Kočić.

– Kompozicija se zove “My moon“, dvosmisleno naravno. Ako se prevede sa engleskog jezika znači “Moj mjesec“. Kompozicija je bazirana na imitaciji noći, mjeseca, plime i osjeke, sto se čuje u izvođenju, rekla je Gorana Kočić.

– U bliskoj budućnosti neki od sastava koji su nastupili sviraće na audiciji zahvaljujući kojoj će ako je prođu, u organizaciji Akademije putovati u Italiju gdje će imati priliku da odsviraju nekoliko koncerata. Ovu jako dobru priliku za promovisanje sebe samih i naše zemlje studenti imaju već tri godine zaredom . Nasi studenti su kvalitetni svirači i muzičari, a dokaz za to jeste činjenica da svuda budu lijepo dočekani i nagrađeni dugim aplauzom, kaže Timea Hotić.

Izvor: Srpska Cafe/Aleksandar Jovanović

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/muzika-kultura/u-banskom-dvoru-odrzan-koncert-kamerne-muzike-video/||claudebot