SPD “Jedinstvo” ujedinilo ansable iz Srpske i Srbije

Objavljeno: 18. 10. 2019 u 16:33h

Međunarodni horski susreti ispunili su svoj zadatak, a to je da se unaprijedi horsko stvaralaštvo i muziciranje u Banjaluci i Republici Srpskoj.

Ovom manifestacijom horovi koji nastupaju na ovom festivalu dali su svoj doprinos obilježavanju 800. godišnjici autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Rekao je ovo na otvaranju “Banjalučkih horskih susreta” dirigent srpskog pjevačkog društva “Jedinstvo” Nemanja Savić i izrazio zadovoljstvo što se iz godine u godinu povećava broj horova koji gostuju na festivalu.

“Kada smo prije 16 godina počeli sa organizacijom ovog festivala u Republici Srpskoj smo imali svega nekoliko horova, ali sada sve više mjesta ima svoj hor koji zauzima bitno mjesto u kulturnom životu svojih sredina” – rekao je Savić.

Nastupom mještovitog i dječijeg hora SPD “Jedinstvo”, te hora sveštenika Eparhije banjalučke u Hramu Hrista Spasitelja najavljen je bogat program i veliki broj izvođača na ovogodišnjim susretima koji će biti zatvoreni sutra  kada je predviđen završni koncert “Oj, djeco majke slavne”.

“Ovi susreti su odlična prilika da se, pored izvođača iz Beograda, banjalučkoj publici predstave i drugi horovi iz Republike Srpske. Koncertom duhovne muzike u Hramu Svete Trojice izvođači iz Doboja, Prnjavora i Beograda obilježiće veliki jubilej, odnosno 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve” – rekao je Savić na otvaranju festivala.

Pečat na bogat program biće stavljen sutra od 20 časova u koncertnoj dvorani Banskog dvora gdje će publika moći da uživa u izvođenju mješovitog hora Hrama Sveti Sava iz Beograda i Ansambla “Dar” kojem će se pridružiti i horovi domaćini.

“Zajednički nastup će predvoditi dirigent Katarina Stanković koje će okupiti te horove, a onda će svi zajedno izvesti nekoliko zajedničkih kompozicija” – istakao je Savić.

U okviru ovogodišnje smotre tradicionalne muzičke manifestacije publici u gradu na Vrbasu predviđeno je predstavljanje devet ansambala i to Mještoviti i dječiji hor SPD “Jedinstvo”, Mješoviti hor Akademije umjetnosti iz Banjaluke, Hor sveštenika eparhije banjalučke, SPD “Bogoljublje” iz Doboja, SPD “Sveti Georgije” iz Prnjavora, Ženski ansambl “Dar” iz Banjaluke, te gosti iz Beograda hor Hrama Sveti Sava i Ansambl “Sanvila”.

“Zvukovez”

Promocija trostrukog kompakt diska “Zvukovez” kompozitora Miroljuba Aranđeloviča Rasinskog iz Beograda biće održana sutra u 18 časova u vijećnici “Banskog dvora”.

“Autor će predstaviti zapise mnogobrojnih ansambala koje su snimili u proteklih 30 godina” – rekao je Savić

Izvor: Glassrpske/ Aleksandar Stojanović

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/muzika-kultura/spd-jedinstvo-ujedinilo-ansable-iz-srpske-i-srbije/||claudebot