Putovanje uz zvuke gitare Mile Stojnić

Objavljeno: 2. 3. 2015 u 12:32h

Poslije odličnog koncerta opere i izuzetnog predstavljanja savremenih kompozicija, publika u Banjaluci imaće priliku da nastavi sa muzičkim uživanjem u izvođenju domaćih umjetničkih snaga, jer će večeras biti održano Veče klasične gitare.

Mlada i talentovana umjetnica Mila Stojnić prstima će oživjeti kompozicije Vila-Lobosa i Pjacole za solo gitaru u 19 časova u Jevrejskom kulturnom centru “Arie Livne”.

Kao gosti na koncertu pridružiće joj se violinisti Maja Rađenović sa kojom će izvesti djelo Bartoka za violinu i gitaru i Aljoša Šolak, koji će se predstaviti kompozicijom za solo violinu.

“Publiku očekuje interesantan repertoar. Ovo je moj ispitni program koji sam birala zajedno sa profesorom Natašom Jokić. Program je izabran u skladu sa tehničkim i muzičkim zahtjevima nivoa studija. Naravno, prilikom biranja programa najviše se oslanjam na lični utisak, odnosno, najviše se vodim tim šta mi se sviđa. Na taj način najbolje mogu shvatiti djelo, a i iznijeti ga na najbolji mogući način”, ispričala je Stojnićeva.

Veoma mlada, dvadesetdvogodišnja muzičarka u svoju biografiju upisala je značajna priznanja na republičkim i međunarodnim takmičenjima gitare, a aktivan je član orkestra gitara “102 gitarske žice”, koji su nizom koncerata oduševili publiku širom RS i BiH.

“Trudimo se da na nešto drugačiji način promovišemo ovaj instrument i približimo ga publici. Iz tog razloga se rodila ideja za osnivanje orkestra gitara čiji članovi su profesori iz muzičkih škola u Banjaluci, Prijedoru i Bihaću, kao i studenti Akademije umjetnosti u Banjaluci”, podsjetila je ona.

Nije mogla sakriti nezadovoljstvo što prošle godine zbog nedostatka novca nije održan Festival klasične gitare “Gitarfest”.

“To je festival na koji su dolazili svjetski poznati izvođači i pedagozi, što je za nas studente i te kako važno zbog usavršavanja, a i idealna prilika za sve ljubitelje klasične gitare da čuju jako kvalitetne koncerte”, zaključila je Stojnićeva.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/muzika-kultura/putovanje-uz-zvuke-gitare-mile-stojnic/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])