Prelo ponos naroda Potkozarja

Objavljeno: 25. 2. 2019 u 17:01h

“Zimsko prelo” je živa slika života i običaja naroda Potkozarja od prije 50 ili 100 godina.

Sa ovim motom, bogata gastronomska ponuda i raznolik kulturni program obilježili su tradicionalnu kulturno-sportsku manifestaciju koja je 15. put održana u Gornjoj Piskavici.

Na platou ispred Osnovne škole “Ćirilo i Metodije” brojni posjetioci imali su priliku proteklog vikenda da uživaju u scenskom prikazu prela, narodnim igrama i pjesmi, kao i viteškim nadmetanjima. Manifestaciju je otvorio gradonačelnik Igor Radojičić, istakavši da je važno sačuvati svoju tradiciju, kulturu i običaje.

“Potkozarski narod voli prelo, zbog toga ono i dalje traje i živi. Važno je očuvati narodnu nošnju, pjesmu i ostale elemente tradicije” – ocijenio je Radojičić.

Dodao je da su ovdašnja kulturno-umjetnička društva i udruženja na brojnim sajmovima u drugim zemljama prenosili priču o Piskavici i prelu, te da će Gradska uprava nastaviti da podržava ovaj događaj.

Udruženje “Žene Gornje Piskavice” predstavilo se na prelu tradicionalnim jelima i rukotvorinama.

“Ponosne smo što svake zime imamo priliku da posjetiocima ponudimo da probaju specijalitete potkozarskog kraja, kao i da vide naše tradicionalne rukotvorine” – rekle su članice ovog udruženja.

Folklorni ansambl KUD “Piskavica” je kroz pjesmu i igru predstavio tradiciju i običaje ovog kraja. Nastupili su i krajiška pjevačke grupa “Delije s Manjače” i zdravičar Simo Šolak. U okviru manifestacije održano je takmičenje u starim sportskim disciplinama, poput narodnog višeboja i potezanja konopca.

Portparol gradske Turističke organizacije Branka Branković rekla je da su manifestacije ovog tipa veoma značajne.

“Njima čuvamo baštinu, ne samo potkozarskog kraja, već i cijele Krajine i srpskog naroda – rekla je Brankovićeva”.

Nagrade

Na manifestaciji su dodijeljene povelje i uručene nagrade najboljem domaćinu, rataru i voćaru. Za seoskog megdandžiju proglašen je Slaviša Ožegović, najbolji ratar je Stojan Šešić, a najbolji voćar Dragoja Granula.

Izvor: Glassrpske/ Dejana Bratić

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/muzika-kultura/prelo-ponos-naroda-potkozarja/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])