Pjevačka družina Svetlane Spajić iz Banjaluke čuvari tradicionalne srpske kulture

Objavljeno: 24. 1. 2019 u 18:33h

Već skoro tri decenije, tradicionalna umjetnica Svetlana Spajić iz Beograda je čuvar i neko ko njeguje tradicionalnu srpsku kulturu. Sakupljala je i učila od izvornih pjevača najstarije generacije i svojim radom na terenu i izučavanjem, zabilježila je zaista značajne momente o muzici ovih prostora.

Dio onoga što stvara imaće priliku da čuje i publika u Banjaluci, na koncertu Pjevačke družine Svetlane Spajić, koji će se održati 30. januara u koncertnoj dvorani Banskog dvora Kulturnog centra u 20 časova.

Spajićeva je bila učesnica brojnih domaćih i međunarodnih muzičkih i pozorišnih projekata, a nastupala je sa poznatim umjetnicima i muzičarima, izvodeći tradicionalnu, ali i savremenu i improvizovanu svjetsku muziku.

Ovu pjevačku družinu, a capella sastav, predvodi od 2009. godine

“Grupu odlikuje izuzetno bogat i raznovrstan repertoar, visok izvođački nivo, poštovanje stilskih osobenosti srpskog starog pevanja iz svakog kraja i zajednički rad sa čuvarima seoske pevačke tradicije starije generacije. Pjevačka družina nastupala je u prestižnim koncertnim dvoranama Koncertgebau (Amsterdam), Koncerthaus (Beč), Rasa, “Teatro Real” (Madrid), Tajvanska nacionalna koncertna dvorana, Muzej savremene umjetnosti (Los Anđeles) i na festivalima širom Evrope, Azije i u SAD”  – navela je Spajićeva.

Sastav redovno nastupa i na narodnim saborima u Srbiji, Kninskoj Krajini i Slavoniji. Album “Siv sokole” (Multimedia) su objavile 2012. godine, a nakon toga, 2014. godine i album sa čuvenom pjevačicom iz Crnuće, Olgom Krasojević. Album “Pesme iz Jasenovca”  na kojem pjevaju sa pjevačicom iz Jasenovca Smiljom Kotur objavljen je 2016. godine (VMAS)

Pjevačka družina nastupiće u Banjaluci u sastavu: Svetlana Spajić, Jovana Lukić, Suzana Đorđević, Marija Meršnik i Ana Mratinković.

“Koncertni program obuhvatiće pjesme iz Srbije (na glas, iz vika, na bas…), Republike Srpske (romanijski glas, gange iz istočne Hercegovine, pjevanje sa Ozrena) i susjednih oblasti Korduna, Banije, Posavine, Zapadne Slavonije, Like i Dalmacije (kolanje, groktalice, staro dvoglasno pjevanje i dr). U drugom dijelu koncerta težište će biti na pjesmama iz Bosanske Krajine – to je ujedno omaž Pjevačke družine najvećem srpskom etnomuzikologu 20. veka, Banjalučaninu Vladi Miloševiću, čiji su uvidi i tumačenja našeg narodnog pjevanja imala veliki uticaj na rad grupe. Na repertoaru će se naći i nekoliko pjesama urađenih prema antologijskim terenskim snimcima banjalučkog velikana” – objasnila je Spajićeva.

Pjevačka grupa u ovoj godini priprema novi album, a pozvane su i na jubilarno 25. izdanje jednog od najpoznatijih svjetskih festivala sakralne i tradicionalne muzike u Fesu u Maroku.

Saradnja

Svetlana Spajić je sarađivala sa poznatim umjetnicima svjetskog renomea, poput Marine Abramović i Roberta Vilsona. Takođe, snimila je album “Serbian war songs” sa berlinskim orkestrom klasične muzike “Zeitkratzer”.

Izvor: Glassrpske/ Milanka Mitrić

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/muzika-kultura/pjevacka-druzina-svetlane-spajic-iz-banjaluke-cuvari-tradicionalne-srpske-kulture/||claudebot