Pijanista Neven Šobajić održao koncert u Banskom dvoru: U Banjaluci se osjećam kao kod kuće

Objavljeno: 30. 10. 2019 u 15:59h

Pijanista iz Beograd Nevena Šobajić nastupio je u Koncertnoj dvorani Banskog dvora u Banjaluci, a publika istančanog ukusa imala je priliku da poslije deset godina ponovo sluša ovog virtuoza.

Šobajić, koji se banjalučkim ljubiteljima klasike predstavio, kaže da će ovaj koncert, kao i prethodni  ostati u prijatnom sjećanju.

“U Banjaluci imam drage prijatelje i osjećam se kao kod kuće. U Banskom dvoru je uvijek lijepa, prijateljska atmosfera i lijepo je svirati ovdje. Drago mi je da sam ponovo tu, ali ovaj put sa novim repertoarom. Prošli put sam svirao Betovena i Lista, a novi repertoar birao sam kao moj trenutni fokus istraživanja veza između Baha i Šopena koje su vrlo bliske i mnogo intimnije nego što se to ranije pretpostavljalo” – rekao je Šobajić.

Riječ je o umjetniku koji može da se pohvali mnogim značajnim priznanjima. Osvojio je prvu i specijalnu nagradu na Republičkom i Saveznom takmičenju Jugoslavije, drugu nagradu na međunarodnom takmičenju u Monkalijeriju (Italija) i treću nagradu na međunarodnom takmičenju u Strezi (Italija).

“Svijet je drugačiji, nagrade su postale uobičajena stvar, nekada je bilo malo nagrada, sada ih je mnogo. Nekada su bile mnogo značajnije, ali kvalitet u svakom slučaju bude primjećen”  – smatra Šobajić.

Pijanista koji je kao šesnaestogodišnjak postao student Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, usavršavao se na postdiplomskim studijama na Kraljevskom muzičkom koledžu u Londonu u klasi prof. Nila Imelmana. Mentori iz kamerne muzike i dirigovanja bili su mu članovi kvarteta Čilingirian i maestro Nil Tomson.

Šobajić je bio učesnik majstorskih kurseva Sergeja Dorenskog, Endrjua Bola, Ronana Ohore, Stivena Sevidža, Bernara Daskolija, Džona Lila, Leona Flajšera, Luisa Kaplana, Džona Bata, Mihaela Udea i dr.

Angažovan je na Slobomir P Univerzitetu u Bijeljini gdje predaje klavir, kao i Istoriju i teoriju pijanizma. Član je Udruženja muzičkih umetnika Srbije i stručnog odbora Slobomir međunarodnog muzičkog takmičenja (SIMC-a).

Priznaje da njegova solistička karijera malo trpi zbog lijepih i korisnih stvari – njegovog rada sa studentima.

Nastupi

Kao solista Neven Šobajić redovno nastupa širom Srbije, a značajne nastupe bilježi u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu, Galeriji Kulturnog centra Beograda, Ruskom domu u Beogradu. Nastupa i u Centru lepih umetnosti Gvarnerijus, Kulturnom centru Studentski grad u Beogradu, UK Parobrod u Beogradu, Galeriji SANU u Beogradu, kao i u Gradskim kućama u Novom Sadu i u Subotici…

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/muzika-kultura/pijanista-neven-sobajic-odrzao-koncert-u-banskom-dvoru-u-banjaluci-se-osjecam-kao-kod-kuce/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])