Oliver Njego nastupio u Banskom dvoru: Toplo veče ispunjeno šarenilom zvuka

Objavljeno: 18. 3. 2019 u 20:29h

“Kad bagrem dogodine zamiriše, ko zna gde ću biti. U tišini slutim da joj se imena ne mogu setiti nikad više.”

Ovi stihovi pjesme “Priča” Miloša Crnjanskog, izrečeni glasom operskog pjevača Olivera Njege, popraćeni muzikom kompozicije “Adagio” Tomaza Albinionija, čuli su se na njegovom nastupu u Banskom dvoru Kulturnom centru.

Pregršt stihova naših pjesnika (Šantića, Bojića), isprepleteni s muzikom slavnih kompozitora, arije, dueti, kancone, djelići opera i opereta, srpske šansone bili su samo dio šarolikog repertoara koji je publika s oduševljenjem prihvatila i nagradila aplauzima.

Gošće večeri bile su Snežana Savičić-Sekulić (sopran) i Nevena Živković (klavir). Muzičko šarenilo bilo je popraćeno promjenama svjetla u dvorani, usklađenim sa tonovima muzike. Praznik za sva čula, rekli bi mnogi, a sam Njego je rekao da je namjera bila da svako iz dvorane ponese poneki pozitivan utisak za sebe i da čuje nešto po svom ukusu.

“Izveli smo, kako je moja draga profesorka Radmila Smiljanić govorila, “od Baha do sevdaha”. Trudili smo se da niko ne izađe iz sale, a da bar jedna kompozicija nije bila po njegovom ukusu. Najviše je tu napolitanskih pjesama, poneka arija i dueti” – kazao je Njego.

Kad je riječ o skladnoj saradnji sa Snežanom Savičić-Sekulić, koju je publika mogla da čuje u duetu s Njegom, ali i u solo izvođenjima, on je objasnio da je u pitanju jedan svojevrsni kontinuitet.

“U operi smo pjevali neke predstave, ali sam otišao iz opere prije nekih desetak godina, na akademiju. Što se tiče ležernijih nota i multižanrovskog pristupa pjevanju, to smo zadržali u nastupima. Nikog ne presiram da sluša operu. Ako neće publika u operu, hoće operski pjevač među narod, pa će pokazati i da to nije bauk” – kazao je Njego.

Njihova saradnja je počela u Operi Narodnog pozorišta u Beogradu, a nastupali su i na koncertima, u pratnji orkestra.

“Vjerujem da će program kod publike naići na oduševljenje, zato što je bilo svega – opere i operete, mjuzikla, romanse, šansone, sicilijanskih pjesama i naših domaćih romansi, a to su biseri i iz riznice svih tih žanrova” – objasnila je Savičić-Sekulić.

Dodala je i da je nastupanje sa pijanistkinjom Nevenom Živković nešto što se njeguje i događa na sedmičnom nivou.

“Sarađujemo svake nedelje, a mimo opere se viđamo na koncertnoj sceni. Mislim da je ovo večeras bilo jedno lijepo, romantično i toplo veče” – dodala je Savičić-Sekulić.

Repertoar

Na repertoaru koncerta u Banskom dvoru publika je mogla da čuje žanrovski raznolike pjesme. Među njima su bile: napolitanske kancone “Chitarra romana”, “Tu ca nun chigne”, “Funiculi Funicula”, zatim dijelovi operete “Vesela udovica”, te “Summertime” iz opere “Porgi i Bes”, dijelovi Mocartove opere “Don Đovani”, ali i ruske romanse i solo pjesme.

Izvor: Glassrpske/ Milanka Mitrić

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/muzika-kultura/oliver-njego-nastupio-u-banskom-dvoru-toplo-vece-ispunjeno-sarenilom-zvuka/||claudebot