Održana prva banjalučka opera

Objavljeno: 23. 12. 2011 u 14:26h

Banjalučani su sinoć imali priliku da uživaju u „Safikadi“, koja je premijerno izvedena na Velikoj sceni Narodnog pozorišta RS.

Zasnovana na svima poznatoj banjalučkoj legendi, po kojoj mlada djevojka daje svoj život u ime ljubavi, ova klasična opera ujedinila je sve elemente umjetnosti – muziku, glumu, ples i književnost.

Kao i svaka, i ova legenda ima nekoliko verzija, ali poruka, ljubav kao vrhunska vrijednost, je univerzalna. Može se uporediti sa Šekspirovim djelom „Romeo i Julija“.

Autori priču smještaju u 19. vijek, period austrougarske vlasti. Obostrana ljubav između Banjalučanke Safikade i austrijskog vojnika, koji je pripadao drugom nacionalnom, vjerskom, kulturnom i civilizacijskom krugu, u to vrijeme nije bila moguća i unaprijed je osuđena. Po drevnom muslimanskom običaju djevojci su budućeg muža birali roditelji, te Safikada, rastrgnuta između volje roditelja kojoj se mora pokoriti, i ljubavi koju ne želi iznevjeriti, ostavlja svoj život na tvrđavi Kastel. Njene posmrtne ostatke Banjalučani su sahranili na mjestu pogibije izvan groblja – mezara, jer se tako, prema muslimanskim običajima, sahranjuju samo oni koji su položili život za visoke ciljeve. Na tom mezaru, u blizini tvrđave, svijeće pale Banjalučani, turisti, ali i poznate ličnosti iz javnog života.

Oko 80 umjetnika je predano radilo na realizaciji projekta, čije su pripreme počele prije pet godina.

Kompozitor opere, profesor Muharem Insanić, muzički dio bazira na etnomuzikološkoj tradiciji Banjaluke, uvodeći i originalnu muzičku formu, sevdalinku.

Insanić je rekao da je, kao jedan od autora, srećan što se na licima ljudi koji su gledali operu moglo vidjeti da su “Safikadu” zaista prihvatili. “Punih pet godina radili smo na stvaranju ovog djela, a pošto nismo svi na jednom mjestu, stvaranje je zbog toga i trajalo toliko dugo”, rekao je Insanić.

Libreto za ovu autentičnu umjetničku priču napisao je novinar i publicista Slavko Podgorelec, orkestraciju djela uradio je Svetozar Saša Kovačević, profesor muzike iz Novog Sada, dok operom diriguje Ognjen Bomoštar, dirigent Sarajevskih opera.

Ističući da je zadovoljan premijerom opere, ansamblom i reagovanjem publike, Saša Kovačević je rekao da će se dosadašnja saradnja sa prijateljima iz Banjaluke nastaviti na obostrano zadovoljstvo.

“Prijatno sam iznenađen publikom, jer sam nakon dugo vremena u gledalištu vidio `kulturnu Banjaluku`, osobe koje su godinama u tim kulturnim dešavanjima i koje imaju razvijen osjećaj prema kulturnim djelatnostima”, rekao je Podgorelec.

“Danas se fenomen zvani `ljubav`, nažalost, negdje izgubio, svijet se otuđio. Upravo ovom pričom želimo da podsjetimo na pravo značenje te riječi”, kazao je režiser Nenad Bojić.

Muzičko–pjevački ansambl čini operni hor i orkestar „Arion“ iz Banjaluke, ali i muzičari banjalučke muzičke škole i Akademije umjetnosti.

Autentičnu kostimografiju, karakterističnu za period 19. vijeka, radila je Dragana Purković–Macan, takođe zadužena i za scenografiju.

Na sceni je briljirala Dunja Simić, prvakinja frankfurtske opere, kojoj je povjerena naslovna uloga Safikade.

Dunja je rekla da joj je veliko zadovoljstvo što je dio jednog ovako velikog projekta. “I ja sam, kao većina mladih Banjalučana, kada god mi ne bi išlo u ljubavi, odlazila na Safikadin grob i palila svjeće”, dodala je Simić.

Kao mezzosopran, u ulozi Safikadine majke, nastupila je Radmila Smiljanić. Ivica Sarić – bas, tumači Safikadinog oca, a Amir Saračević – bariton, austrijskog vojnika. I njihovo pjevačko umjeće izazvalo je oduševljenje publike, koja je ispunila Veliki salon pozorišta.

„Ovo mi nije prva opera koju sam gledala. Mislim da su odradili sjajan posao. Drago mi je da se radi o jednoj ljubavnoj priči iz Banjaluke, i nadam se da će u budućnosti biti više ovakvih projekata.“, rekla je Banjalučanka nakon završetka opere.

Repriza “Safikade” održaće se večeras, takođe na Velikoj sceni Narodnog pozorišta RS, sa početkom u 20 časova, a trebalo bi da bude izvedena i na otvaranju festivala “Sarajevska zima” krajem februara 2012. godine.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/muzika-kultura/odrzana-prva-banjalucka-opera/||claudebot