Narodna tradicija sačuvana u notama

Objavljeno: 24. 10. 2015 u 09:27h

“Banjalučki horski susreti 2015” svečano su otvoreni po dvanaesti put cjelovečernjim koncertom u Hramu Hrista Spasitelja i Banskom dvoru Kulturnom centru u Banjaluci.

Publika je u četvrtak veče imala priliku da posjeti tri događaja koja su organizovana u okviru ove tradicionalne oktobarske manifestacije.

U koncertnoj dvorani Banskog dvora prvo su se predstavili Mješoviti hor banjalučke srednje muzičke škole “Vlado Milošević”, dječiji hor Srpskog pjevačkog društva “Jedinstvo”, dječiji hor Muzičke škole “Vlado Milošević, te dječiji hor “Vilenjak” iz Prijedora.

Nakon toga u vijećnici Banskog dvora ljubitelji folklora su uživali u tradicionalnim igrama i pjesmama, uz etno-grupe iz Piskavice, Prijedora, Omarske i Banjaluke.

“Jedan od ciljeva festivala je i očuvanje narodne tradicije, koju nastojimo prikazati kroz nastupe izvornih grupa koje njeguju narodnu pjesmu sačuvanu u široj banjalučkoj regiji” istakao je dirigent “Jedinstva”, koje je i domaćin ovog Međunarodnog horskog festivala, Nemanja Savić.

Prema njegovim riječima, to je i način da se mladi kompozitori podstaknu da na osnovu folklornih elemenata pišu i stvaraju nova djela.

“Horske susrete” u Hramu je svečano otvorio šef Odsjeka za obrazovanje, zdravstvo i socijalnu zaštitu u banjalučkoj Gradskoj upravi Milenko Malinović.

Te večeri zaljubljenici u horska izvođenja i duhovnu muziku imali su priliku da čuju Hor sveštenika Eparhije banjalučke, koji već nekoliko godina nastupa i svojim izvođenjima privlači pažnju publike.

Svečanost su uljepšali i anđeoski glasovi Mještovitog hora SPD “Jedinstvo”, koji je izveo izvod iz svog repertoara sa solistima sopranima Karolinom Mihajlović i Biljanom Kerkez, tenorom protođakonom Radojicom Žagranom, te basom protonamjesnikom Zoranom Pajkanovićem.

Na programu su bila djela srpskih, ruskih i bugarskih autora koja su izvedena pod Savićevom dirigentskom palicom.

 “Jedinstvo” inače nedjeljom i praznikom pjeva u Hramu, ali ovaj put nam je prostor bio izazov, jer nismo bili na balkonu već smo imali direktnu komunikaciju sa publikom” kazao Savić.

U petak je planirano  da nastupe Srpsko crkveno pjevačko društvo “Sveti Grigorije” Prnjavor, Mješoviti hor “Una” iz Novog Grada i ansambl “Aleksandar Nevski” iz Banjaluke, dok će “Banjalučki horski susreti 2015” biti zatvoreni u subotu uveče.

Najsnažniji aplauz

Najsnažniji aplauz prve večeri “Banjalučkih horskih susreta 2015” zaradio je hor djece predškolskog uzrasta “Vilenjak” iz Prijedora, koji je u četvrtak uveče nastupio u Banskom dvoru Kulturnom centru sa dirigentima Vesnom Turudija-Mršić i Brankom Vuletom.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/muzika-kultura/narodna-tradicija-sacuvana-u-notama/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])