Koncert i izložba u čast banjalučkom kompozitoru

Objavljeno: 13. 4. 2019 u 15:48h

Drugi dan manifestacije “Dani Vlade S. Miloševića” obilježila su dva događaja i to koncert kamerne muzike violončelistkinje Sandre Belić i pijanistkinje Ljiljane Vukelja iz Beograda, te otvaranje multimedijalne izložbe “Ženske priče” u okviru projekta “Tradicija na (s)ceni”.

Oba ova događaja su održana u prostorijama Banskog dvora Kulturnog centra.

Pijanistkinja Ljiljana Vukelja je nakon koncerta rekla da prvi put nastupa na “Danima Vlade Miloševića”.

“Još nisam imala priliku da slušam kompozicije Vlade Miloševića, ali radim na tome. Međutim, znam da je on vrlo značajna ličnost iz Banjaluke i da muzička škola po njemu nosi ime. Znam i za “Dane Vlade S. Miloševića”, a meni je ovo tek prvi put da nastupam, kao i koleginici Sandri Belić” – kazala je Vukelja.

Ona je dodala da joj je prvi nastup u Banskom dvoru Kulturnom centru bio prije tačno 20 godina.

“Imala sam mnogo puta priliku da sviram u Banjaluci. Prvi moj nastup je bio još prIJe tačno 20 godina. Imala sam priliku više puta da se predstavim s jednim klavirskim recitalom baš u ovoj dvorani. Kada ovako pogledam, mislim da svake četiri godine nastupam ovdje” – rekla je Vukelja.

Na repertoaru su bila djela najvećih kompozitora 20. vijeka.

“Večeras smo svirale djela Šostakoviča, “Sonatu za klavir i violončelo”, zatim “Svitu u starom stilu” Alfreda Šnitkea, potom dva interesantna komada za čelo i klavir Zoltana Kodalija i jedno veoma zanimljivo djelo Morisa Ravela, koje se zove “La Valsa” “- istakla je pijanistkinja.

Sandra Belić je diplomirala u klasi Andrea Navara na Univerzitetu za muziku i dramu u Beču. Istovremeno sa studijama, a i kasnije, usavršavala se kod Danijela Šafrana, Zigfrida Palma i Borisa Pergameničkova.

Ljiljana Vukelja je pijanistkinja i vanredni profesor na FMU u Beogradu. Diplomirala je i magistrirala u klasi profesora Nevene Popović, a doktorirala u klasi profesora Dejana Sinadinovića. Usavršavala se kod francuskog pijaniste Mišela Berofa u Frajburgu.

Jedan čas prije početka koncerta u Salonu bana Svetislava Tise Milosavljevića, u 19 časova, otvorena je multimedijalna izložba “Ženske priče” u okviru projekta “Tradicija na (s)ceni”.

Koncept programa “Tradicija na (s)ceni” proizašao je iz potrebe i želje profesora Katedre za etnomuzikologiju Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, sa dekanom Sandom Dodik na čelu, da se bogatstvo i ljepota tradicionalne muzike ovog podneblja predstave i na prihvatljiv način približe publici.

“Cilj svake od aktivnosti ovog programa, kao što je i u samom nazivu sugerisano, jeste da se tradicionalna muzika u izvornom obliku postavi na scenu i učini dostupnom za publiku, te da se ukaže na njenu vrijednost. U okviru ovih programa, kroz različite forme studenti i profesori prezentuju svoj doprinos i rad na očuvanju tradicije sakupljanjem, zapisivanjem, arhiviranjem i izvođenjem tradicionalne muzike” – objasnila je Dodikova.

Na programu za vikend

Predavanje Tatjane Štefanič u okviru projekta “Tradicija na (s)ceni” – “Između pohvale i zaborava: Ivan Bajde i njegovi neuobičajeni instrumenti” u prostorijama Akademije umjetnosti u subotu od 14 časova.

Koncert kompozitora savremene muzike u Muzeju Republike Srpske u subotu od 20 časova.

Izvor: Glassrpske/ Danko Kuzmanović

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/muzika-kultura/koncert-i-izlozba-u-cast-banjaluckom-kompozitoru/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])