Jovana Raljić očarala Grke

Objavljeno: 5. 4. 2015 u 09:46h

Banjalučka violinistkinja Jovana Raljić nastupila je na četvrtom po redu internacionalnom muzičkom festivalu “Evmelia” koji je od 26. marta do 2. aprila održan u grčkom gradu Volos.

Radi se o najpoznatijem festivalu klasične muzike u Grčkoj koji je okupio eminentne orkestre, soliste i dirigente iz čak 13 zemalja. Učestvovali su najpoznatiji izvođači klasične muzike iz Holandije, Italije, Bugarske, Poljske, Austrije, Grčke, Izraela, Japana, Srbije, Slovenije, Makedonije, Crne Gore i BiH.

Talentovana Jovana imala je priliku da nastupi uz muzičku pratnju vrhunskih violinista Lize Jakobs iz Holandije i Dritona Gaxhe iz Makedonije te violončeliste Miltiadisa Kasarasa iz Grčke.

“Pripremili smo veoma komplikovan, ali prelijep program, a na repertoaru su bila čuvena djela Mocarta, Betovena i drugih klasika. Svirala sam i djela izraelskog kompozitora Nimroda Bonrenštajna, koji je takođe učestvovao na festivalu i sa kojim sam se dogovarala da probamo održati nekoliko koncerata po Evropi na kojima bih svirala njegove kompozicije na solo violini” rekla je Jovana.

Ona je bila jedan od najmlađih učesnika na ovim koncertima. Većina umjetnika sa kojima je nastupala je u kasnim tridesetim godinama, dok je ona nedavno napunila tek 21 godinu. To joj je dalo podstrek da još snažnije napreduje kako bi dostojno predstavljala Banjaluku i RS na prestižnim manifestacijama.

“Narednu priliku ću imati na koncertu klasične muzike u Švajcarskoj, gdje ću nastupati sa švajcarskim pijanistom Retom Rajhenbahom uz čuvena djela Paganinija, Šumana, Krajslera, Vijenavskog i drugih. Očekuju me i druga internacionalna takmičenja od kojih se posebno izdvaja nastup u francuskom Avinjonu krajem godine” kaže Jovana.

Još se prisjeća sjajnog nastupa na mađarskom festivalu “Zempleni” na kojem je učestvovala u avgustu 2014. kada je nastupila sa finskim “Lappeenranta City Orchestra”. Poziv da učestvuje na ovom muzičkom spektaklu tada joj je lično uputio dirigent orkestra Tibor Bogandži.

“Preporuka za ovaj nastup je bilo moje ranije učešće na Crescendo Summer Institute akademiji u Švajcarskoj gdje sam boravila nekoliko dana i stekla ogromno iskustvo. Na koncertu u Mađarskoj sam svirala Mocarta u A-duru i istinski sam uživala na sceni” rekla je Jovana.

U više navrata je nastupala i sa Internacionalnim omladinskim orkestrom iz Njemačke među stotinu muzičara iz cijelog svijeta, a svirala je čak i u koncertnoj dvorani “Musikverin”, poznatoj kao rezidencija čuvene Bečke filharmonije. Bila je i predstavnik BiH na poznatom Internacionalnom festivalu “Slavjanski bazar” u bjeloruskom gradu Vitebsk, a do sada je ukupno održala više od 300 koncerata širom bivše Jugoslavije i Evrope, od kojih većinu kao prva violina Banjalučke filharmonije.

Jovana je i uspješan student muzičke akademije u Gracu i Banjaluci.

“Najviše vremena provodim u Austriji, gdje studiram već nekoliko godina. Profesori me maksimalno inspirišu i veoma su zadovoljni mojim radom, o čemu govore i brojni nastupi u Gracu. Ponosna sam što mogu da učim od vrhunskih stručnjaka” ističe Jovana.

“Vrapčići”

Jovana je svoju karijeru započela u dječijem horu “Vrapčići”, a dva puta je trijumfovala na Đurđevdanskom festivalu u Banjaluci i jednom na banjalučkom festivalu “Prvi aplauz”. Učestvovala je i u srpskom šou programu “Ja imam talenat”, gdje je stigla do polufinala.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/muzika-kultura/jovana-raljic-ocarala-grke/||claudebot