Harmonika nije osuđena samo na narodnu muziku

Objavljeno: 2. 9. 2019 u 15:59h

Još jedan zanimljiv koncert održan je u Art dvorištu Banskog dvora Kulturnog centra, a u pitanju je koncert kamernog trija “BarabaR” koji ima pomalo neuobičajen sastav koji čine violinistkinja, harmonikaš i perkusionista.

“BarabaR trio” čine Ljubica Crnobrnja (violina), Ognjen Janjanin (harmonika) i Zoran Vujić (perkusije).

Ove muzičare spojile su slične ideje i potreba da kroz muziku predstave svoju umjetničku viziju.Harmonikaš Ognjen Janjanin je definitivno pokazao da harmonika nije osuđena na narodnu muziku.

“Ljubica je došla na ideju da se okupimo pošto je imala veće neke kompozicije za violinu i harmoniku. To je bila njena ideja prije nekih godinu dana” – rekao je Janjanin.

U prvom dijelu koncerta predstavili su se autorskim kompozicijama, dok su u drugom dijelu nastupa izveli popularne numere, kao što su u “Nothing else matters”, “Human”, kao i popularne valcere.

Zahvaljujući instrumentima kojima vladaju, kao što su violina, harmonika i perkusije ovaj trio ima neograničene mogućnosti izražavanja što ih čini jedinstvenim.

“Naš repertoar je veoma šarolik i kreće se od autorske muzike inspirisane domaćim folklorom, preko francuskih valcera, džez sdarda kao i kavera poznatih pjesama. Repertoar prilagođavamo prostoru u kojem nastupamo” – kazao je Janjanin.

“U Ljubičinim kompozicijama ima svačega. U prvoj njenoj kompoziciji koju smo svirali, a koja se zove “Sevdah oro” ona je pokušala da iskombinuje bosanski sevdah sa makedonskim orom. Tako da imamo tu jedan miks i sporog i brzog. A i inače smo išli na senzibilniju muziku, jer je ambijentalnija za neke klupske svirke” – objasnio je Janjanin.

Sviranjem drugih žanrova na harmonici se popularizuju i harmonika i druge vrste kvalitetne muzike.

“Reakcije publike su uvijek bolje na obrade, ali to je nekako i logično. I mislim da ne treba bježati od takve muzike, jer na taj način se popularizuje i ta muzika, ali i harmonika kao instrument. Jer zaista je neobično čuti Metaliku na harmonici” – istakao je Janjanin.

Janjanin je pohvalio i rad Banskog dvora Kulturnog centra koji je popularisao mnoge sastave otkad postoji Art dvorište.

“U Banjaluci bi moglo da bude i više publike i više svirki. Ali to se može popraviti na više načina, ali prvo edukacijom. Mi smo sa medija zatrpani kičom i šundom i onda je jako teško da bilo kakva kvalitetna muzika dopre do ljudi, a samim tim ljudi ne znaju gdje treba da dođu da čuju. Ovo što Banski dvor radi je odlično i koncerti su posjećeni” – zaključio je Janjanin.

Slučajan izbor

Za harmoniku se, kako je rekao Janjanin, slučajno odlučio.

“Moj prvi izbor je bila gitara 1993. godine. kada sam upisivao muzičku školu. Definitivno nisam pogriješio i kroz školovanje sam spoznao da je to taj instrument. Harmonika je zaista moj život. Studirao sam u Slovačkoj gdje se harmonika mnogo više koristi u drugim žanrovima nego što je to slučaj kod nas. Meni je to pomalo mučno kod nas što imamo stereotip da je harmonika seljački instrument. Ali ima nas koji se trudimo da srušimo te stereotipe” – naveo je Janjanin.

Izvor: Glassrpske/ Danko Kuzmanović

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/muzika-kultura/harmonika-nije-osudjena-samo-na-narodnu-muziku/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])