Glasom brane čast Banjaluke u Budimpešti

Objavljeno: 19. 3. 2013 u 18:39h

Ženski kamerni hor “Banjalučanke” učestvovaće na 14. internacionalnom horskom takmičenju u Budimpešti, koje će od 24. do 28. marta biti održano u glavnom gradu Mađarske.

banjalucanke

Riječ je o jednom od najrespektabilnijih horskih takmičenja u okviru Svjetske horske asocijacije INTERKULTUR.

“Kontinuitet učešća našeg hora na etabliranim međunarodnim horskim takmičenjima je izuzetno značajan sa aspekta konstantne provjere i održavanja visokog umjetničkog nivoa izvođenja, a posebno imajući u vidu činjenicu da je osvajanjem olimpijskog srebra u Sinsinatiju (SAD) prošle godine, na takmičenju koje je okupilo oko 500 horova iz 70 zemalja, naš ansambl ostvario pravo direktnog učešća na narednoj Svjetskoj horskoj olimpijadi u Rigi 2014. godine”, izjavio je Mladen Matović, kompozitor i dirigent “Banjalučanki”.

Takmičenje u Budimpešti je bijenalnog karaktera i na njemu se ove godine očekuje učešće više od 50 horova iz Estonije, Japana, Njemačke, Kine, Rusije, Izraela, Litvanije, Indonezije, Švedske, Slovenije, Turske, Ukrajine i SAD. “Banjalučanke” će biti jedini predstavnik RS i BiH, a predstaviće se vrlo zahtjevnim takmičarskim programom domaćih i stranih autora.

Deveti u svijetu

U jeku priprema za takmičenje u Budimpešti ovaj hor je iz središta Svjetske horske asocijacije dobio radosnu vijest.

“Nakon redovnog februarskog ažuriranja rang-liste najboljih horova svijeta, znatno smo napredovali na zvaničnoj rang-listi 50 najboljih kamernih horova svijeta na koju smo uvršteni još 2009, i sada se nalazimo na devetom mjestu, kao najbolje rangiran hor iz jugoistočne Evrope”, kazao je Mladen Matović.

Izvor: Nezavisne/Aida Tipura

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/muzika-kultura/glasom-brane-cast-banjaluke-u-budimpesti/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])