Dvije zlatne medalje u Budimpešti

Objavljeno: 28. 3. 2013 u 11:10h

Banjalučki ženski kamerni hor “Banjalučanke” osvojio je zlatne medalje u kategorijama ženskih horova i folklorne muzike na 14. Internacionalnom horskom takmičenju u Budimpešti.

Banjalucanke

Na danas završenom takmičenju, koje je trajalo od 24. marta, učestvovalo je više od 50 horova iz SAD, Japana, Kine, Estonije, NJemačke, Švedske, Rusije, Izraela, Turske, Norveške, Ukrajine, Slovenije, Indonezije i Litvanije, a “Banjalučanke” su bile jedini predstavnik BiH.

Dirigent hora Mladen Matović rekao je Srni da su ponosni što su na jednom od najrespektabilnijih međunarodnih takmičenja postigli ovakav uspjeh i nastavili kontinuitet kvalitetnih takmičarskih nastupa.

“Poseban osjećaj za sve nas je predstavljao trenutak dodjele pehara i proglašenja pobjednika kategorije folklorne muzike, u kojoj je učestvovalo najviše horova iz cijelog svijeta”, istakao je Matović.

Takmičenje je održano u Palati umjetnosti i Muzičkom centru u Budimpešti, a hor “Banjalučanke” se petočlanom međunarodnom žiriju, sastavljenom od najistaknutijih svjetskih eksperata za horsku muziku, predstavio sa veoma zahtjevnim kompozicijama domaćih i stranih autora.

“Trudili smo se da maksimalno dostojanstveno predstavimo svoj grad i Republiku Srpsku i presrećni smo što smo dosadašnjim zlatnim medaljama iz Linca, Venecije i Malte, te olimpijskim srebrima iz Kine i SAD, uspjeli pridružiti i zlato iz Budimpešte”, rekao je Matović.

On je dodao da je ovo takmičenje za “Banjalučanke” predstavljalo prvi međunarodni test na putu do naredne Svjetske horske olimpijade, koja će se održati u Rigi 2014. godine, do kada bi ovaj hor trebalo da učestvuje na još dva renomirana takmičenja u NJemačkoj i Španiji.

Neposredno pred odlazak na takmičenje u Budimpeštu, ženski kamerni hor “Banjalučanke” je na zvaničnoj rang listi pedeset najboljih kamernih horova svijeta Svjetske horske asocijacije zauzeo deveto mjesto, kao najbolje rangiran hor iz jugoistočne Evrope.

Ženski kamerni hor “Banjalučanke” izrazio je zahvalnost svim prijateljima ansambla, te nadležnim gradskim i republičkim institucijama, koji su do sada podržali odlaske hora na takmičenje, gdje posebno ističu Kabinet predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, Vladu Srpske i grad Banjaluku.

Horsko takmičenje u Budimpešti organizovala je Svjetska horska asocijacija “Muzika mundi – interkultur”.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/muzika-kultura/dvije-zlatne-medalje-u-budimpesti/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])