“Divna zimska noć” na muzičkom tronu

Objavljeno: 22. 11. 2018 u 20:12h

Kompoziciju “Divna zimska noć” u izvođenju Jovane Tomić iz Bijeljine mališani iz žirija dvanaestog Festivala dječijeg muzičkog stvaralaštva “Mali kompozitor” proglasili su najboljom, na veliku radost ove djevojčice koja se pronalazi u svijetu muzike.

Koncertna dvorana Banskog dvora Kulturnog centra, u kojoj je u utorak uveče, tradicionalno na Međunarodni dan djeteta, održan festival, bila je potpuno pretvorena u muzičko carstvo u kojem su odličnom atmosferom vladali najmlađi. Prelijepa scenografija, zanimljiv program i šesnaest kompozicija u takmičarskom dijelu programa uljepšali su ovaj dan posvećen djeci. U revijalnom dijelu programa su nastupili mali pjevači iz vokalnog ateljea “Mama Vox” koji su izveli kompoziciju “Riječi” Mladena Matovića i poslali jedinstvenu poruku da prave i lijepe riječi mogu sve.

O nagradi za tri najbolje pjesme odlučile su ocjene dječijeg žirija koji su činili prošlogodišnja festivalska pobjednica Milica Jovanović iz Čelinca i nekadašnji učesnici festivala Elena Kesić iz Mrkonjić Grada, Elena Vujnović iz Banjaluke i Dino Imran Mulahusić iz Sarajeva.

Sjajnom organizacijom, dobro osmišljenim programom, zadovoljnim osmijesima na licima mališana festival “Mali kompozitor”, u organizaciji udruženja “Art plus”, u potpunosti je opravdao epitet jedinstvene kulturno-obrazovne manifestacije koja usko povezuje prosvjetu i kulturu i veoma je značajna sa aspekta vaninstitucionalnog obrazovanja djece i omladine. A oni koji nisu bili u mogućnosti da prisustvuju ovoj muzičkoj predstavi, imali su priliku da pogledaju cjelokupnu manifestaciju u programu generalnog medijskog pokrovitelja Radio-televizije RS.

I direktor festivala Mladen Matović nije krio zadovoljstvo poslije uspješno održanog festivala, pa je još jednom podsjetio da je u proteklih dvanaest godina festival “Mali kompozitor” prepoznao više od dvije stotine talentovane djece iz čitave BiH, omogućivši punu afirmaciju njihovih muzičkih i literarnih kreacija, te rad sa najboljim muzičkim pedagozima regiona.

“Kao jedini festival za djecu sa uporištem u zvaničnom Nastavnom planu i programu za osnovnu školu, “Mali kompozitor” je i ove godine ostvaren zahvaljujući pregalaštvu i saradnji više od četrdeset muzičkih pedagoga (univerzitetskih profesora, profesora srednjih i osnovnih muzičkih škola i velikog broja nastavnika muzičke kulture), što mu daje poseban pedagoško-edukativni karakter i specifičan stručni dignitet i kredibilitet” – kazao je Matović i podsjetio da je osnovni cilj festivala afirmacija samostalnog dječjeg i literarnog stvaralaštva, te motivacija i podsticanje djece na dalji rad.

Zahvalnost

Direkcija festivala “Mali kompozitor” je ponosna na činjenicu da je i ove godine partner našeg festivala UNICEF – najstarija svjetska organizacija koja se bavi pitanjima i problemima položaja djece. Generalni pokrovitelj ovogodišnjeg festivala je bio Kabinet predsjednika Republike Srpske, dok su pokrovitelji bili Ministarstvo prosvjete i kulture RS i grad Banjaluka. Prijatelj festivala je bila Asocijacija kompozitora i muzičkih stvaralaca.

Izvor: Glassrpske/ Aleksandra Madžar

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/muzika-kultura/divna-zimska-noc-na-muzickom-tronu/||claudebot