Banjalučki virtuozi na klaviru

Objavljeno: 1. 12. 2011 u 12:03h

Simfonijski orkestar banjalučke Akademije umjetnosti, svojom izvedbom u utorak naveče, oduševio je prepunu Koncertnu dvoranu Banskog dvora.

Koncertna dvorana

Simfonijski orkestar Akademije umjetnosti Banjaluka

Koncert, pod diregentskom palicom Branke Radošević, započelo je 50 muzičara izvođenjem Uvertire Williama Tella, djela Gioacchina Rossinija. Mislim da nije pretjerano reći da su svojim umjećem sviranja na klaviru, solisti Milan Savić i Dejan Janković publiku ostavili bez daha. Predstavili su se djelima Franza Lista, Totentanz (Ples mrtvih) i Piano Concerto No. 1 Es- dur, jer je koncert, između ostalog, bio posvećen jubileju poznatog kompozitora.

Didaktički koncert, namjenjen mlađem školskom uzrastu, orkestar je održao u srijedu popodne. „Cilj nam je da odškolujemo ne samo muzičare, nego i publiku koja će da dolazi na koncerte“, rekla je dirigentica Branka Radošević.

Oba koncerta, u organizaciji Muzikološkog društva i Akademije umjetnosti Banjaluka, održana su povodom Dana Univerziteta, u okviru kojeg orkestar Akademije učestvuje već treću godinu zaredom. “Ovo je neki vid našeg poklona banjalučkom Univerzitetu, koji nam je finansijski pomogao, pa je to uzajamna zahvalnost”, izjavila je Radoševićka.

Na pitanje “Smatrate li da ste ste spremni za koncert” dirigentica je ogovorila da će publika odlučiti. A publika je uživala, i na sat vremena mnogi su odlutali u neki savršeni film, što mislim da je velika potvrda ovim muzičarima, i dokaz da još uvijek ima ljudi koji cijene klasičnu muziku.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/muzika-kultura/banjalucki-virtuozi-na-klaviru/||claudebot