Muzičko buđenje Kamenog spavača

Objavljeno: 15. 4. 2016 u 10:17h

Da se rasvetljavaju partiture Frederika Šopena pola Evrope bi se diglo na noge. Samo mi ne shvatamo značaj muzičke zaostavštine Vlade S. Miloševića, prvog banjalučkog akademika, koji je bio veoma priznat u svom vremenu.

Mišljenje je ovo predsjednika Muzikološkog društva Republike Srpske prof. mr Saše Pavlovića koji je dva mjeseca sa brojnim muzičarima pripremao koncert “Partiture iz paučine”. Koncert, kao i izložba “Život protkan notama – Vlado Milošević” trebalo je sinoć da budu održani u Banskom dvoru kulturnom centru u okviru manifestacije “Dani Vlade S. Miloševića.

“Veoma je važno čuvanje nacionalnog muzičkog blaga. Programom koncertom revitalizujemo deo instrumentalnog opusa Vlade S. Miloševića. U klavirskom opusu oslikan je razvoj stvaranja obrade folklora ovog kompozitora. Takođe, u kamernim delima imamo prisutan folklor na izuzetno visokom umetničkom nivou”, objasnio je Pavlović, koji je i profesor na Akademiji umjetnosti u Banjaluci.

Posebno je interesantna posljednja kompozicija na koncertnom repertoaru, poema za gudački kvartet i recitatora (1968), naslovljena “Kameni spavač”.

“Pošto je sada buđenje proleća, mi sa Akademije umjetnosti budimo i “Kamenog spavača” koji je dugo ležao u Muzeju Republike Srpske i bio u paučini. Zbog toga vraćamo partiture pred domaću, ali i svetsku publiku. Želimo da vratimo ona dela koja su izvodili i veliki ansambli po svetu, a ne samo na prostoru bivše Jugoslavije”, priča Pavlović.

Pripreme koncerta bile su dugotrajne i zahtjevne i uključivale su veliki broj muzičara sa banjalučke Akademije umjetnosti.

“Prvo smo morali da pronađemo partiture i napravimo izbor. Svi naši izvođači izvode dela većinom iz rukopisa Vlade S. Miloševića. Trebali smo da prekucamo veći deo nota i da ih pripremimo za izvođenje. Za dvadesetak dana napravićemo studijsko snimanje koje će ostati kao trajni, profesionalni snimak za buduće generacije”, ispričao je Pavlović.

Nastaviće i u budućnosti da njeguju muziku najpoznatijeg banjalučkog kompozitora, a planirano je i objavljivanje zbirke kompozicija sa repertoara koncerta “Partiture iz paučine”.

Instrumenti

“Pošto koncert predstavlja instrumentalna dela Vlade S. Miloševića, publika na izložbi može da pogleda originalne partiture i instrumente na kojima je stvarao ovaj kompozitor. Autor postavke je kustos etnomuzikolog Sanja Pupac iz Muzeja Republike Srpske, a sa ovom institucijom imamo odličnu saradnju”, kaže Saša Pavlović.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/muzicko-budenje-kamenog-spavaca/||claudebot