Priznanje za film banjalučkog reditelja

Objavljeno: 17. 10. 2018 u 15:58h

Dokumentarni film “Čarobnjak iz Mutnja” banjalučkog autora Branka Lazića dobio je specijalno priznanje za doprinos filmskoj umjetnosti na nedavno završenom 27. Međunarodnom festivalu etnološkog filma u Beogradu.

Žiri u sastavu Јugoslav Pantelić, direktor Јugoslavenske kinoteke, Anita Panić, novinarka i Daniel Rafaelić, filmski kritičar i upravnik Hrvatskog audiovizuelnog centra, obrazložio je da se nagrada dodjeljuje zato što film na vješt i zanimljiv način dočarava svijet srpskog Holivuda.

Film “Čarobnjak iz Mutnja” govori o 33-godišnjem Ivi Caru sa planine Rudnik u Srbiji, koji je prije deset godina podigao kredit i na brdu iznad Ibarske magistrale napravio natpis “Srpski Holywood”. Kredit je dvije godine vraćao od plate koju zarađuje radeći kao noćni čuvar u flotaciji “Rudnik”.

Godinu dana kasnije na strmini kod natpisa “Srpski Holywood”, Ivo je napravio i “Adrenalin ljuljašku”kako bi odrasli, kako kaže, u trenucima dok se ljuljaju mogli da se vrate u djetinjstvo.

“Čarobnjak iz Mutnja” je poslije premijere na Beldoksu prikazan i nagrađivan na festivalima u Slovačkoj i Crnoj Gori, a upravo ovih dana učestvuje u zvaničnoj selekciji Tuzla film festivala. Krajem oktobra film će biti predstavljen na najvećem festivalu dokumentarnog filma u jugoistočnoj Evropi Јihlava u Češkoj, u sklopu Ist silver marketa.

Producent filma je Radio televizija Republike Srpske, izvršni producent Aleksandar Ševa, montažer Vedran Marić, dizajner tona Vladimir Vladetić, a režiju i kameru potpisuje Branko Lazić.

Izvor: Mondo

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/film-kultura/priznanje-za-film-banjaluckog-reditelja/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])