Padaju tajne sa Falsifikatora

Objavljeno: 7. 5. 2013 u 09:33h

Dok smo snimali film “Falsifikator”, došao sam na ideju da snimimo film o filmu i da kroz njega predstavimo brojne zanimljivosti vezane za ovu priču.

falsifikator

Rekao je ovo glumac i producent Tihomir Stanić, koji u filmu Gorana Markovića tumači naslovnu ulogu, falsifikatora Anđelka.

Veći dio filma “Falsifikator” snimljen je u Republici Srpskoj, u selu Šeškovci i u Laktašima, mjestu gdje je dio svog djetinjstva proveo Tihomir Stanić.

Film Gorana Markovića nastao je u koprodukciji “Balkan filma” iz Republike Srpske, “Drina filma” iz Srbije i “Jadran filma” iz Hrvatske, a Radio-televizija Republike Srpske je koproducent. Svjetsku premijeru “Falsifikator” je imao 3. marta na zatvaranju 41. Festa u Beogradu, a premijeru u Republici Srpskoj doživio je 7. marta u Banjaluci.

– U filmu o filmu gledaoci će imati priliku da vide šta je sve u “Falsifikatoru” falsifikovano od stvarnog života u odnosu na sredinu u kojoj je sniman i glavne likove – kazao je Stanić.

Kaže da je jedan od glavnih aktera u filmu o filmu trebalo da bude njegov brat, producent Bogdan Stanić, koji je preminuo prije premijere filma “Falsifikator”.

– Sada pokušavamo da završimo tu celu priču o snimanju “Falsifikatora”. To će biti dokumentarno-igrani film i planiramo da bude završen do kraja godine. U njemu će se pojavljivati ljudi koji će demantovati neke od scena u samom filmu – rekao je Stanić.

Radnja filma smještena je u 1968. godinu, a priča prati Anđelka, koji falsifikuje diplome, ali ne zbog koristi, već iz ljubavi i altruizma, sve dok ne bude otkriven i odveden u zatvor na nekoliko godina.

Anđelkovu suprugu glumi popularna srpska glumica Branka Katić, a osim nje igraju i Sergej Trifunović, Dragan Petrović, Svetozar Cvetković, Boris Komnenić, Nataša Marković, Emir Hadžihafizbegović, Haris Burina, Goran Navojec, Jernej Šugman, Radko Polič…

Uloge u filmu, koji je dobio pozitivne kritike, ostvarili su i glumci iz Republike Srpske. Svoje kreacije pokazali su Aleksandar Stojković Piksi, Boris Šavija, Branko Janković, Dobrica Agatonović, Dragoslav Medojević, Goran Jokić, Anja Stanić, kao i debitant Dušan Plavšić.

Stanić podsjeća da ga veoma raduje činjenica da je “Falsifikator” vratio publiku u bioskope i da je jednako oduševio starije i mlađe gledaoce.

Šeškovci

Film “Falsifikator” prikazan je u Domu kulture u Šeškovcima, gdje je održano pet projekcija, na kojima je bilo po 90 posjetilaca. Projekcije koje su održane 4. maja, na dan kada je Tito preminuo, prve su održane u Domu kulture poslije 30 godina.

– Velika je čast doživjeti prikazivanje filma na mjestu gde je sniman. Meštani su ponosni na film, a imali su priliku da se celi dan druže sa delom ekipe “Falsifikatora” – kaže Tihomir Stanić.

Izvor: Glas/Aleksandra Madžar

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/film-kultura/padaju-tajne-sa-falsifikatora/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])