Čarolija u bioskopu pod zvijezdama

Objavljeno: 24. 7. 2015 u 09:42h

Bioskop pod otvorenim nebom, svježi povjetarac i pozitivna festivalska energija privukli su iznenađujuće veliki broj ljubitelja filma u pomno pripremljen ambijent tvrđave Kastel u Banjaluci, na deveti po redu Međunarodni festival kratkog filma “Kratkofil Plus”.

Srdačni domaćini ugostili su u srijedu uveče veliki broj gostiju iz inostranstva, što takmičara, što stručnjaka iz svijeta filma, koji će do nedjelje, 26. jula, pričati samo “filmskim jezikom”.

Prije svečanog otvaranja u bioskopu pod zvijezdama, domaćini su priredili druženje uz muziku u “Skrivenom vrtu”, gdje su u opuštenoj atmosferi novinari i gosti festivala razgovarali o filmu i očekivanjima u takmičarskom, ali i revijalnom dijelu programa, Banjaluci kao festivalskom gradu, a dotakli su se i tema nedostatka domaće produkcije i strateškog ulaganja u film.

Dobra energija iz “Skrivenog vrta” preselila je goste u bioskopski prostor, koji je već bio gotovo popunjen publikom koja je s nestrpljenjem čekala da se projektor pokrene.

Organizatori festivala istakli su da publiku u festivalskim danima očekuje 35 takmičarskih filmova, čiji autori dolaze sa tri kontinenta, te bogat dnevni i večernji program, studentski filmovi, kao i filmovi koje ovih dana snimaju mladi kreativci, mnoštvo radionica sa vrhunskim stručnjacima iz cijelog svijeta. Na samom otvaranju publiku je oduševila maskota festivala, jazavičar Bobi, koji se i malo postidio zbog velike pažnje koju je izazvao svojom simpatičnom pojavom.

Nakon zvaničnog otvaranja, festivalsku traku je zavrtio film “Rasklopivo” iz Holandije, prvi od devet takmičarskih filmova koji su prikazani u srijedu uveče. Poslije takmičarskog dijela, publika je uživala u dugometražnom ostvarenju iz “Panorama Plus” programa, a riječ je o filmu “10.000 km” španskog režisera Karlosa Markeza Marseta.

“Kratkofil Plus” svake godine u programu ima raznolike filmske žanrove. Tako će publika narednih dana uživati u animiranim, dokumentarnim, eksperimentalnim, kao i dugometražnim filmovima, ali i koncertima nakon projekcija u “Skrivenom vrtu”.

Jedan od takmičara na festivalu je mladi režiser iz Crne Gore Senad Šahmanović, koji se u svom filmu “Umir krvi”, koji je rađen kao koprodukcija Srbije i Crne Gore, bavio veoma interesantnom temom iz crnogorske tradicije, a riječ je o krvnoj osveti.

“To je tipični tradicionalni crnogorski, autentični film na kojem su radili mladi ljudi sa, moram istaći, vrlo malo novca. Ono što mu daje na važnosti, pored teme, jeste iskusna glumačka ekipa u kojoj su Jasna Đuričić i Marko Baćović, uz nekoliko mladih glumaca iz Crne Gore” rekao je Šahmanović.

On je istakao da festival kao što je “Kratkofil” može u znatnoj mjeri doprinijeti afirmaciji filma i pomoći mladim ljudima da pokažu svoja djela, te se povežu kako sa kolegama, tako i filmskim stručnjacima koji su gosti festivala u Banjaluci.

“Kratkofil Plus”, uz brojne sponzore, podržalo je i Ministarstvo prosvjete i kulture RS sa 20.000 KM. Ulaznice za dnevni program koji se organizuje u Domu omladine iznosi dvije, te tri marke za večernji program na Kastelu.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/film-kultura/carolija-u-bioskopu-pod-zvijezdama/||claudebot