Djela Milivoja Unkovića izložena u galeriji Akademije nauka i umjetnosti RS: Umjetnost osvjetljava mračnu prošlost

Objavljeno: 6. 11. 2017 u 20:36h

Slike i skulpture akademskog slikara Milivoja Unkovića, objedinjene na izložbi “Put ka nebu” u Galeriji Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, sasvim sigurno nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Jedan od najznačajnijih savremenih umjetnika srpskog kulturnog prostora, Unković je novim djelima nastavio ciklus “Sudbina kao povod”, koji je već poznat umjetničkoj i kritičkoj javnosti.

Postavka, koja je svečano otvorena u petak uveče u prisustvu brojnih ličnosti iz javnog i kulturnog života Banjaluke i Republike Srpske, ostavlja snažan utisak na posjetioce. Podstaknut stradanjima Srba u logorima i jamama, Unković je stvorio djela visoke umjetničke vrijednosti, ali sa gorkim podsjećanjem na zlo koje ljudi čine ljudima.

“Još davne 1965. godine kao učenik Škole primijenjene umjetnosti za diplomski rad dobio sam temu “Goranova jama, tehnika mozaik na zidu”. Temu sam izvukao na ceduljici i evo do danas u svojim djelima bavim se temom stradanja” – rekao je Unković na otvaranju izložbe.

Nije mnogo govorio o izloženim djelima, prepuštajući, kako je rekao, publici da sama tumači i doživi slike i skulpture u okviru njegove 36. samostalne postavke.

Izložbu je otvorio predsjednik Akademije nauka i umjetnosti RS Rajko Kuzmanović, uz riječi da želi da uvede publiku u predvorje ogromnog opusa Unkovićeve umjetnosti.

“Unković je dijete Hercegovine, a zbog školovanja se otisnuo u svijet. Iza sebe ima dvadesetak generacija slikara koji su ponosni na njega. Takođe ima i zavidan opus djela koja krase galerije, muzeje i trgove u više gradova i zemalja. Ova izložba simboličnog naziva je grandiozan poduhvat i predstavlja umjetnikovo pristupno predstavljanje za izbor u zvanje redovnog člana Akademije nauka i umjetnosti RS koje će biti sljedeće godine” – istakao je Kuzmanović.

O Unkovićevom stvaralaštvu govorio je i direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović, koji je istakao da ovaj umjetnik “više od pola stoljeća promišlja vjerovatno najveću i najzagonetniju tajnu, zvanu čovjek i njegovo biće”.

“Likovnim izrazom i posebnim rukopisom koji je pred nama predočio je svoje spoznaje sažete u jedan veliki i širok “Put u nebo”. Na kraju Unković svojim djelima ne želi da predstavi sliku čovjekovog poraza, već najavu konačne pobjede. Ta se pobjeda eksplicitno najavljuje, koliko u kosmološkoj dimenziji kosovskog ciklusa, toliko i ovdje predstavljenoj Nojevoj barci” – kazao je Davidović.

Svjedočenje o epohi

“Stojeći pred štafelajem, Milivoje Unković je stvorio veliko, slikarski vrijedno, a neveselo svjedočenje o epohi, čija će validnost biti trajna, jer ustupke nije pravio ni prema kome, ni prema čemu, na prvom mjestu spram slikarstva. Drugo tako obimno i tako cijelovito djelo o epohi teško ćemo naći u ukupnom savremenom evropskom slikarstvu” – zapisao je književnik Milovan Vitezović.

Izvor: Glassrpske/Aleksandra Glišić

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/djela-milivoja-unkovica-izlozena-u-galeriji-akademije-nauka-i-umjetnosti-rs-umjetnost-osvjetljava-mracnu-proslost/||claudebot