Balerina Sofija Kostić na vrhovima prstiju ostvaruje snove

Objavljeno: 19. 11. 2018 u 19:09h

Da se uz trud, odricanje i redovan rad mogu dosanjati mnogi snovi pokazuje uspjeh sedamnaestogodišnje Sofije Kostić, koja se sa međunarodnog festivala modernog plesa, nedavno održanog u Skoplju, vratila okićena medaljama.

U oštroj konkurenciji plesača iz cijele Evrope Sofija Kostić osvojila je dva prva mjesta i to u kategorijama moderni balet i šou dens. Talentovana srednjoškolka kaže da joj je čast što je nastupila na ovom prestižnom takmičenju, koje je okupilo oko 3.000 učesnika.

“Bilo je veliko zadovoljstvo i čast takmičiti se u svečanom ambijentu Makedonske opere, dok su svaki naš pokret pomno posmatrale i ocjenjivale sudije svjetskog renomea” – kazala je Kostićeva.

Vrhunac takmičenja bilo je gala veče na kojem je ova Banjalučanka nastupila sa 16 najboljih plesača, a na podijumu su se smjenjivali razni plesni stilovi, uključujući balet, hip hop i latinoameričke plesove.

“Učestvovanje na tako važnom događaju za mene je bilo nezaboravno iskustvo, jer sam dobila priliku da podijum dijelim sa najtalentovanijim plesačima. Jedino je moj nastup bio odabran od učesnika iz BiH, zbog čega sam dala sve od sebe da opravdam ukazano povjerenje” – rekla je Kostićeva, koja je na gala večeri nastupala sa koreografijom “Dobro sam”, a koju je osmislila profesorica Emina Bašić.

Prvo mjesto je osvojila izvođenjem koreografije “Muški svijet” u kategoriji šou dens solo odraslih, profesorice Ane Mazalice. Sa istom koreografijom Sofija je postala državni prvak na ovogodišnjem takmičenju u Mostaru.

“Svaki nastup ima svoju priču, a maštoviti kostimi im daju posebnu čar. Prilikom izvođenja koreografije “Muški svijet” imala sam kostim čija je jedna polovina bila haljina, a druga odijelo. Na kraju nastupa sam ostala samo u haljini, čime smo željeli da poručimo da je ovim svijetom vladaju i žene” – rekla je ova talentovana plesačica.

Ljubav prema plesu Sofija njeguje od malih nogu, a prve “prave” plesne korake napravila je sa 11 godina u Plesnom klubu “Gema”. Kaže da za nju ples predstavlja jednu od najvažnijih stvari u životu. Ove godine je maturirala u Prvoj baletskoj školi, u kojoj sada radi kao asistent, a uporedo pohađa i Ekonomsku školu. Kaže da je teško uskladiti sve obaveze, a slobodnog vremena gotovo da nema.

“Ovakva vrsta umjetnosti, može se reći i sporta, zahtijeva mnoga odricanja da bi se došlo do rezultata” – dodaje Sofija, koja je već tri godine državni prvak u kategorijama moderan i džez balet, kao i u šou densu.

Uspjeh koji zauzima posebno mjesto u njenom srcu jeste osvojeno 15. mjesto na Svjetskom prvenstvu u Pragu. Dječacima i djevojčicama od devet do 15 godina koji žele da na vrhovima prstiju ostvaruju snove Sofija poručuje da se upišu u Prvu baletsku školu. Pored klasičnog baleta u ovoj školi se uče gimnastika, drugi plesovi, solfeđo, kulturna geografija i drugo.

Nastupi

Ljubitelji baleta uskoro će imati priliku da uživaju u čarima ovog plesa, jer Prva baletska škola priprema tri nastupa.

“Prva baletska škola organizuje “Novogodišnji festival” u dvorani “Obilićevo 15. decembra, gdje će nastupati Sofija Radanović, Dajana Prpa, Anđela Zrnić i Iva Savić” – rekla je Ana Mazalica i dodala da će 22. decembra biti organizovan “Javni čas” u Banskom dvoru, dok će premijera baletske predstave “Ružno pače” u saradnji sa klubom “Gema” biti upriličena u Dječijem pozorištu RS 28. decembra.

Izvor: Glassrpske/ Ivana Kardum

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/balerina-sofija-kostic-na-vrhovima-prstiju-ostvaruje-snove/||claudebot