Kako prijaviti nepropisno postavljene plakate i biti siguran da će to završiti na pravoj adresi?

Objavljeno: 9. 11. 2020 u 19:40h

Svjedoci smo da je grad u toku predizborne kampanje prelijepljen plakatima, kako to i inače biva u izbornoj godini. S ciljem da se ova praksa u narednom periodu zaustavi, Centar za životnu sredinu, zajedno sa portalom Banjaluka.com kao medijskim pokroviteljem, pokreću ekološku aplikaciju, kojom građani mogu prijaviti neadekvatno postavljene plakate političkih partija i pojedinaca. Problem sa postavljanjem plakata na nedozvoljena mjesta je višegodišnji i znamo da nakon izbora plakati ostanu polijepljeni po drveću, prolazima – sve dok sami ne otpadnu. Nekad ostanu mjesecima na drveću, stubovima, haustorima i slično.

Gdje plakati ne smiju biti zalijepljeni?

Postoje mjesta koja su određena za plakatiranje, ali ona nikako ne smiju biti na:

  • drveću
  • elektro-ormarima
  • ulazima u zgrade
  • autobusnim stajalištima
  • javnoj rasvjeti
  • zidovima zgrada i institucija (ukoliko ne postoji za to predviđen prostor)
  • ogradama
  • elektro stubovima

i ostalim javnim površinama!

Centralna izborna komisija je istakla da je zabranjeno postavljanje štampanog, pisanog ili bilo kojeg drugog materijala u vezi sa izbornom kampanjom unutar ili na zgrade u kojima su smješteni organi vlasti na svim nivoima, javna preduzeća, ustanove i mjesne zajednice, kao i na vjerskim objektima, javnim putevima i javnim površinama, odnosno, dozvoljeno je samo na mjestima predvidenim za postavljanje plakata i oglašavanje.

Iz Gradske uprave ranije su pojasnili da plakati mogu da se lijepe na samo za to predviđenim prostorima za plakatiranje (info-panoi, info-stubovi), na sopstvenim (privremenim i pokretnim) propagandnim panoima, pokretnim ogradama i žardinjerama, i na zakupljenim prostorima pravnih i fizičkih lica u skladu sa Odlukom o javnom oglašavanju na gradskom području.

Kazna za nepropisno plakatiranje i do 7.000 KM

Za kršenje odredaba Odluke o javnom oglašavanju na području Grada Banjaluka predviđena je novčana kazna u iznosu od 1.000 – 7.000 KM za pravna lica, za odgovorno lice u pravnom licu predviđena je novčana kazna od 300 – 1.800 KM, dok će fizička lica platiti od 100 – 1.000 KM.

CIK BiH prije zvaničnog početka izborne kampanje navela je da su nadležna gradska/opštinska tijela dužna obezbijediti ravnopravan tretman političkim strankama, koalicijama, listama nezavisnih kandidata i nezavisnim kandidatima, koji su ovjereni za učešće na izborima u njihovim zahtjevima da javna mjesta i javne objekte koriste u svrhu kampanje, uključujući održavanje skupova, izlaganje oglasa, plakata, postera i drugog sličnog materijala.

Kako prijaviti ovaj, ili bilo koji drugi ekološki problem?

Nepropisno postavljene plakate možete prijaviti putem Android aplikacije “Građansko novinarstvo” koju možete preuzeti ovdje.

Želimo da naglasimo da će sve prijave pristigle putem aplikacije “Građansko novinarstvo”, odnosno odjeljka “Eko:mšija”, biti proslijeđene Komunalnoj policiji i drugim organima koji su nadležni za ovu vrstu prekršaja.

Kod prijave vodite računa da su fotografije prikupljene na odgovarajući način, kako bi se lako identifikovalo mjesto i eventualno odgovorne osobe.

Po završetku predizborne kampanje, portal Banjaluka.com i Centar za životnu sredinu će provjeriti da li su odgovorna lica sankcionisana. Građani će putem portala Banjaluka.com biti obavješteni o rezultatima.

Pored ovog problema, aplikacijom možete prijaviti i druge ekološke probleme (nepropisno parkiranje, divlje deponije, otpadne vode i dr).

Ovaj članak je izrađen uz podršku projekta “Misli o prirodi!” koji implementira Centar za promociju civilnog društva, a finansijski podržava Vlada Švedske. Sadržaj članka je isključiva odgovornost portala banjaluka.com i ne odražava nužno stavove Centra za promociju civilnog društva i Vlade Švedske.

Banjaluka.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/kako-prijaviti-nepropisno-postavljene-plakate-i-biti-siguran-da-ce-to-zavrsiti-na-pravoj-adresi/||CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)