Inženjeri zaštite na radu neophodni svakoj organizaciji

Objavljeno: 14. 9. 2019 u 12:34h

Nauka o životnoj sredini u praktičnom smislu često se svodi na ekologiju ili „zaštitu prirode“. Međutim, to je nova nauka koja predstavlja dalji razvoj klasične ekologije, usmjeravajući se ka integralnim ekološkim principima i kriterijumima baziranim na umrežavanju saznanja prirodnih nauka.

Dekan Fakulteta za ekologiju Nezavisnog univerziteta Banjaluka doc. dr Slobodanka Pavlović istiće da je neosporno da je relacija „razvoj – životna sredina“ prvorazredni interes savremene nauke i naglašava da studijski programi obuhvataju savremene discipline koje su se pojavile i uzdižu ovu oblast u nauke o zaštiti životne sredine.

„Ovako koncipirani studijski programi obezbjeđuju sticanje kompetencije koje su postale višestruko društveno opravdane, neizostavno potrebne i višestrano korisne za obezbjeđivanje što višeg nivoa održivosti razvojnih strategija i akcionih planova modelovanja i praktičnog djelovanja na zaštiti i unapređenju životnu sredine“, kaže profesorica Pavlović.

Studijski program

Fakultet za ekologiju, osim modela 3+2, nudi i četverogodišnje osnovne akademske studije (240 ECTS bodova) iz oblasti zaštite životne sredine sa dva modula. Realizacijom ovog studijskog programa studenti će biti osposobljeni za izvršavanje poslova različite složenosti iz oblasti zaštite životne sredine i zaštite na radu.

Profesorica Pavlović ukazuje na potrebu za ovakvim profilom stručnjaka koja postoji u okviru državnih institucija na svim nivoima (angažovanih na uspostavljanju i sprovođenju sistema zaštite životne sredine i zaštite na radu), specijalizovanim javnim i privatnim agencijama, inspekcijama, specijalizovanim službama za kontrolu i nadzor, konsultantskim institucijama i nevladinom sektoru.)

„Radnici predstavljaju polovinu svjetske populacije, starosne dobi od 16 do  67 godina, koja najviše doprinosi ekonomskom i socijalnom razvoju društva. Međutim, širom svijeta, milioni muškaraca i žena  rade pod lošim i štetnim uslovima. Uprkos dostupnosti efektivnih intervencija za prevenciju uticaja velikog broja štetnosti na radu kao i metoda zaštite i promocije zdravlja na radnom mjestu, primjetne su velike razlike između pojednih država, pa i unutar njih samih, po pitanjima koja se tiču zdravstvenog stanja radnika kao i izloženosti profesionalnim rizicima”, ističe profesorica Pavlović i podsjeća na neke od činjenica na svjetskom nivou kojima raspolaže Međunarodna organizacija rada, a koje se odnose na to da više od 2 miliona radnika godišnje umire od bolesti u vezi s radom, da se godišnje dogodi više od 321 milion nezgoda zbog opasnosti u vezi rada te da svakih 15 sekundi umire jedan radnik zbog nesreće ili bolesti u vezi rada.

Aktivnosti studenata

Studenti Fakulteta za ekologiju na Nezavisnom univerzitetu Banjaluka, učestvuju u brojnim projektima i aktivnostima koje organizuje ili podržava Nezavisni fakultet Banjaluka.

Studentima se kroz terenske nastave i saradnju sa brojinim institucijama nudi prilika za određeni vid prakse i usavršavanja, kao npr.

  • Regionalna deponija Ramići – obilazak deponije, edukacija o načinu upravljanja otpada i metode zaštite životne sredine;
  • UKC Banjaluka – upoznavanje sa metodama upravljanja medicinskog otpada u UKC;
  • Poljoprivredni institut Republike Srpske, Banjaluka – upoznavanje sa metodama rada labaratorija za agrohemiju, agroekologiju, sjemenarstvo i biotehnologiju;
  • Biotehnički fakultet u Bihaću – Pogona za prečišćavanje otpadnih voda i labaratorijske vježbe;
  • Institut za zaštitu i ekologiju RS – upoznavanje sa metodama rada različith labaratorija koje Institut posjeduje i mnogi drugi.

Četverogodišnji studij zaštite životne sredine i zaštite na radu, kao i ostali programi na Nezavisnom univerzitetu Banjaluka, je u potpunosti uporediv sa sličnim studijima zemalja iz Regiona.

Upisni rok

Podsjećamo da upisni rok na Nezavisnom univerzitetu Banjaluka, traje još nekoliko dana, tačnije do 30. septembra, a šta je sve potrebno da biste se upisali, pročitajte na Konkursu za upis studenata I i II ciklusa studija.

Banjaluka.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.