Čekaju se rezultati, inspekcija odgovorila na javno pismo uzgajivača koza

Objavljeno: 26. 10. 2017 u 20:17h

Odjeljenje za inspekcijske poslove Uprave grada Banjaluka reagovalo je na otvoreno pismo uzgajivača koza. U dopisu koji su nam poslali, detaljno su iznijeli i opisali kompletne procedure i radnje koje su poduzeli u domaćinstvu, Ćutković Dragana.

Prenosimo ga u cjelini:

PREDMET:

Bruceloza u domaćinstvu Ćutković Dragana  ul. Donja Kola bb, Banjaluka, –  Veterinarska   inspekcija   je   nakon dobijanja nalaza od strane Veterinarskog Instituta dr Vaso Butozan, broj nalaza 20-14958/2017 od 14.10.2017, obavještena o istom dana 16.10.2017 godine, te izvršila kontrolu u domaćinstvu Ćutković   Dragana dana 17.10.2017. godine i konstatovala slijedeće:

Imenovani posjeduje u svom domaćinstvu 53 koze od čega je 6 koza pobacilo plodovedana 08 i 09.10. 2017 godine. Nakon toga dana 10.10.2017. od strane radnika veterinarske stanice Banjaluka je izvađena krv kod navedenih 6 koza koje su se pokazale kao pozitivnena brucelozu. Treba napomenuti i što je veoma bitno za ovaj slučaj da su dana 30.08.2017. godine koze vakcinisane protiv  bruceloze, s tim da   vlasnik   životinja   nije   predočio veterinarima niti je rekao da su koze sjarene.

Takođe veoma bitno za cijeli slučaj je i to što Veterinarski Institut dr VasoButozan, niti bilo koji drugi Institut, prilikom serološkog ispitivanja krvi koza ili bilo  kojih   drugih   životinja, ne   može   utvrditi   da li se radi o vakcinalnom  sojubruceloze ili o divljem  tj. patogenom  soju bruceloze, što znači da su   koze   pokazale povećan titar antitijela koji može biti  i od vakcine  kojom su životinje vakcinisane.

Veterinarski   inspektor   je   naredio   svojim   rješenjem   broj   09-336-297/17 od 19.10.2017   godine,   vađenje   krvi   kod   svih   životinja,   što   je   i   urađeno,   te   je   nalaz  Veterinarskog   Instituta   dr   Vaso   Butozan   broj   20-1552/12017   od   23.10.2017   godine pokazao da su sve koze pozitivne na brucelozu što je u praksi kod patogene bruceloze vrlo rijetka  pojava, te je svojim dopisom tražio mišljenje  od Veterinarskog  Instituta  dr Vaso Butozan o navedenom slučaju.

Veterinarski inspektor je rješenjem zabranio  kretanje i otuđivanje životinja, kao i koršćenje mlijeka za ishranu. Nakon utvrđenih svih relevantnih činjenica i razgovara sa epizootiolozima u Veterinarskom Institutu dr Vaso Butozan odlučeno je da se uzmu vaginalni brisevi kao i jedan pobačeni plod kao i mlijeko od koza, te se upute u Veterinarski Institut u Zagrebu koji ima uslove i mogućnosti da mikrobiološki i molekularno utvrdi da li se radi ovakcinalnom tzv. REV soju brucele ili se radi o divljem soju Brucele melitensis. Navedeni  materijal  će dana 26.10.2017   godine biti  upućen  u Zagreb, a  sama procedura determinacije traje od 10 do 15 dana.

Treba napomenuti da na području grada Banjaluka od početka godine nije registrovan niti jedan slučaj bruceloze.

Načelnik

Janko Kecman

Izvor: Blmojgrad/Igor Požgaj

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.