Brutalno ophođenje poslodavaca prema trudnicama u Banjaluci

Objavljeno: 18. 3. 2012 u 13:21h

Uslovi tranzicije i haos u privatnim firmama su plodno tlo za prinuđivanje žena da odlože materinstvo ili da prekinu trudnoću. Drsko ponašanje vlasnika privatnih firmi prema trudnicama govori samo po sebi koliko je daleko zakonodavstvo otišlo u borbi protiv sve većeg pada nataliteta.

Jedan od slučajeva je dvadesetsedmogodišnja D. G. iz Banjaluke koja kroz suze objašnjava kako je zbog poslodavca morala da abortira.

“Suprug i ja smo bili presrećni kada smo saznali da sam u drugom stanju. To je bila moja prva trudnoća. Nažalost, tuga je zamijenila radost onog momenta kada sam saopštila poslodavcu da sam trudna. Počeo je da se dere na mene, pitao ‘kako sam to mogla da mu uradim’, jer ‘primio me je na posao kad mi je najviše trebalo, a ja mu ovako vraćam’ i ‘da li znam koliko djevojaka u Banjaluci postoji koje bi mogle da me zamijene’. Postavio mi je uslov, ili da se oslobodim trudnoće ili da uzmem radnu knjižicu. Pošto suprug ne radi i moja plata nam je jedini izvor prihoda, jedino rješenje je bilo da abortiram”, govori vidno potresena D. G za banjaluka.com.

Ona dodaje da joj je poslodavac zamjerio nakon abortusa što je morala da odsustvuje sa posla narednih sedam dana.

Za vrijeme korišćenja porodiljskog odsustva, žena ima pravo na naknadu plate u visini prosječne plate koju je ostvarila u toku posljednja tri mjeseca prije otpočinjanja porodiljskog odsustva.

Da i ovdje može doći do malverzacije, govori situacija J. M, kojoj poslodavac nije dozvolio da iskoristi cijelo porodiljsko bolovanje.

“Nakon porođaja vlasnik radnje u kojoj radim već punih sedam godina nazvao me je da me obavijesti kako njemu država refundira samo neto platu koju mi isplaćuje, dok je on dužan da plaća socijalno i penziono osiguranje. Rekao mi je da on to ne može finansirati, da su to za njega dupli troškovi jer je morao zaposliti djevojku koja me mijenja dok sam ja na porodiljskom. Zahtijevao je od mene da plaćam doprinose za vrijeme porodiljskog bolovanja tako što ću novac dati njemu ‘na ruke’, a on će ih redovno uplaćivati. U tom trenutku nisam imala iznos koji je od mene tražio (za cijelu godinu), pa smo se dogovorili da ću se na posao vratiti sedam mjeseci nakon porođaja, ali da neću zaključivati porodiljsko, kako bi on za to vrijeme uredno naplaćivao novac od države”, kaže za banjaluka.com vidno razočarana J. M.

Diskriminacija trudnica i mladih majki u našoj zemlji je svakodnevna pojava, a mogućnosti koje poslodavci imaju u kršenju njihovih prava skoro da su neograničene. Zakoni su puni šupljina, posebno zakon o radu, koji otvara niz mogućnosti da se vlasnici firmi na legalan način oslobode radnica koje im, sa djecom, samo predstavljaju teret.

Najčešći način na koji se poslodavci oslobađaju budućih majki, ukoliko one nisu stalno zaposlene već rade na osnovu ugovora o djelu, jeste neobnavljanje ugovora, čime radni odnos prestaje. Poslodavci nisu u obavezi da produže ugovor o djelu ženama koje ostanu u drugom stanju. Da li će to uraditi je stvar njihove dobre volje. Formalno, one dobijaju otkaze iz nekog od zakonski dozvoljenih razloga, a suštinski je za to zaslužna njihova trudnoća. Najčešći razlog za dobijanje otkaza koji se navodi jeste tehnološki višak.

Kada je riječ o oblastima u kojima se najviše krši zakon o radu u vezi sa zaštitom trudnice, tu spadaju oblasti trgovine, ugostiteljstva i pružanja usluga i to kod poslodavaca koji zapošljavaju manji broj radnika.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!