“Učimo slovenački”

Objavljeno: 31. 3. 2012 u 07:59h

Utvrditi tačan broj ljekara specijalista koji su u potrazi za boljim životom u posljednjih godinu dana napustili Republiku Srpsku je nezahvalan posao. Možda je ipak sva nagađanja najbolje prekinuo predsjednik Komore doktora medicine Republike Srpske, docent dr Momčilo Biuković, kada je konstatovao da je i jedan specijalista koji napusti Republiku Srpsku – previše.

Gubitak je tim veći kada se zna da, kao po pravilu, odlaze oni najbolji.

Ružno je reći, ali mnogo je veći gubitak kada ode npr. načelnik pedijatrije, jedini dječiji kardiolog nego kada ode sedam mladih kolega koji su tek završili fakultet. Tako da je tu svaka brojka velika; tri profesora ako su vam otišli, ogromna je brojka”, kaže za banjaluka.com dr Biuković, prvi čovjek institucije koja okuplja više od 3.000 ljekara u Republici Srpskoj.      

Razlozi za odlazak su mnogobrojni. Najčešće se navode bolji uslovi rada – od opremljenosti bolnica, organizovanosti, pa do mnogo viših primanja. Jedan od najcjenjenijih banjalučkih specijalista koji je uspješnu karijeru nastavio u Sloveniji naglašava da je miran porodičan život ono što ga je, između ostalog, odvelo u ovu bivšu jugoslovensku republiku. Za naš portal, uz želju da ostane anoniman, kaže da Slovenija, pored boljih uslova rada u zdravstvenom sektoru, pruža i mnogo bolje škole, organizovaniju lokalnu zajednicu, ukratko – kvalitetniji život. Sve ono što u siromašnoj i beskrajnim političkim trzavicama označenoj Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, nije mogao da nađe.

Njegov stav, u razgovoru za banjaluka.com potvrđuje i specijalista koji sa porodicom živi i radi u manjem slovenačkom gradu već više od sedam godina.

“Nije sve u novcu. Kao nekome kome je posao da pomaže ljudima, mnogo mi znači da nemam problema sa nestašicom osnovnog medicinskog potrošnog materijala”, kaže uz uslov da mu se ne spominje ime. “Svakako da bi mi bilo draže da sam ostao u svom gradu u svojoj zemlji, ali ovakvu priliku nisam mogao da propustim”, dodaje.

Kraj se ne nazire

Uz ovako loš položaj doktorske branše ne treba se čuditi što će sve veći broj ljekara napuštati Republiku Srpsku u zamjenu za poslove u Sloveniji, a sve ih je više i u Norveškoj, Švajcarskoj, u prekomorskim zemljama.

“To je jedna neminovnost, dobar kadar će odlaziti  ako društvo ne napravi mehanizme da ih zadrži. A za doktore to nije samo novac, za doktore su puno važniji uslovi rada, odnos društva prema profesiji”, tvrdi dr Biuković.

Smatra da bi odgovorni morali što prije nešto poduzeti. Dio krivice vidi i u pojedinim kolegama koji su se angažovali u politici.

“Preko 3.000 doktora u RS je jedna elita, a politika ne voli da u društvu ima elitizam iako bez elitizma nema društvenog napretka. Brojne naše interese su prodale, ustvari, naše kolege koje se bave politikom, naglašava Biuković. Nije mjesto profesora fakulteta da hoda po mjesnoj zajednici i da nosa torbu partijskom vođi. To je naš jasan stav. Kolege su kroz to vidjele svoj interes, pa su shvatili da im je društveni položaj bolji ako su uz politiku, uz stranke, a onda su prodali interese profesije. Dakle, sam drustveni položaj doktora mora biti drugačiji.”

S druge strane, pomalo neočekivano, dr Biuković najavljuje da će vremenom sve više ljekara iz inostranstva dolaziti u Bosnu i Hercegovinu.

Nama će dolaziti ljudi iz trećih zemalja, iz Bugarske, Albanije, Rumunije, koji će prihvatiti da rade i za manju platu, u lošijim uslovima. Njima će odgovarati uslovi kakvi su na banjalučkoj hirurgiji, samo da napuste neku svoju bolnicu koja je još gora od toga.

KBC Banjaluka – sve pod kontrolom

U banjalučkom Kliničkom centru nisu zabrinuti odlaskom kolega, što u inostranstvo, što u privatnu praksu. Sudeći prema saopštenju koje su proslijedili našem portalu, kvantitet bi trebao da uvjeri građane da odlazak ljekara ne utiče na kvalitet zdravstvenih usluga u najvećoj ustanovi ove vrste u RS.

Tokom protekle godine Klinički centar Banjaluka je napustilo 14 ljekara… U istom vremenskom periodu smo zaposlili 29 ljekara”, navodi se u saopštenju.

“Klinički centar raspolaže sa velikim brojem vrhunskih stručnjaka, te funkcionisanje ustanove ne može biti ugroženo. Migracije i mogućnost rada u privatnoj praksi stvaraju prilike za zasnivanje radnog odnosa i van naše ustanove, što je sasvim normalno i prirodno. Zbog otvaranja granica naši stučnjaci lakše odlaze na specijalizacije i edukacije u inostranstvo. Nova znanja koja stiču prenose na svoje kolege i tako kontinuirano poboljšavaju kvalitet usluga koje pružamo našim pacijentima”, stoji u saopštenju iz Kliničkog centra Banjaluka.

Šta o svemu misli i (ne)poduzima resorno Ministarstvo zdravlja i socijalne politike u Vladi RS nismo uspjeli da saznamo. Ni nakon 14 dana od slanja pitanja putem e-maila na odgovornu adresu u Vladi, iz staklene kule na Trgu Srpske br. 1 i pored dodatnih telefonskih poziva – ćutnja.

U međuvremenu, ono što naročito zabrinjava je da se trend odlaska ljekara nastavlja. Ako ne i ubrzava.

“Meni ovdje dođu po licence većina mladih kolega koji su bili bolji studenti. Kada ih pitate šta rade, čime se bave, kažu – učimo slovenački”, otkriva na kraju dr Biuković, ne sluteći srećan kraj priče o odlasku ljekara iz Republike Srpske.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!