Za loš rad odgovaraće direktori i osnivači

Objavljeno: 10. 1. 2015 u 16:32h

Cilj reformi u zdravstvenom sektoru RS jeste da svaki osnivač ustanove i njen rukovodilac snose punu odgovornost za poslovanje, a da se pri tome ne umanjuje kvalitet usluge osiguranika, navedeno je u Ekonomskoj politici RS za 2015. godinu.

zdravsveni sektor RS

“Jasno je da Fond zdravstvenog osiguranja samo “kupuje” usluge od domova zdravlja, čiji su osnivači i upravljači jedinice lokalne samouprave, te da odgovornost za neracionalno zapošljavanje moraju da snose jedinice lokalne samouprave” istaknuto je u Ekonomskoj politici.

Takođe, kada je riječ o bolničkom sektoru, resorno ministarstvo će preduzeti aktivniju ulogu u kontroli njihovog rada, dajući saglasnost na zapošljavanje samo onoliko kadra u bolnicama kolike su potrebe stanovništva koje živi na teritoriji kojoj bolnica gravitira.

“Direktori bolnica moraće da postanu svjesni da sredstva mogu da dobiju samo u onolikom iznosu koliko su usluga izvršili, ne prebacujući teret na druge ustanove” navodi se u Ekonomskoj politici RS.

Da bi otpočele reforme u zdravstvu, potrebno je da prvo budu analizirane obaveze zdravstvenih ustanova i predložen način njihovog rješavanja, da bi omogućili sprovođenje daljih reformi. Potrebno je restrukturirati kreditna zaduženja zdravstvenih ustanova, reprogramirati dospjele obaveze gdje je to moguće, uskladiti broj radnika i saradnika sa standardima i normativima u zdravstvu.

“Neophodno je smanjiti broj nemedicinskog kadra, pojačati kontrolu i upravljanje troškovima, preduzeti mjere racionalizacije i štednje u svim zdravstvenim ustanovama i na svim nivoima” stoji u Ekonomskoj politici.

Vlada Srpske u prvih 60 dana trebalo bi da donese odluku o broju zaposlenih u zdravstvenim ustanovama, precizirajući jasno broj medicinskog i nemedicinskog osoblja po svakoj ustanovi. Nakon toga, Fond zdravstvenog osiguranja će preduzeti dodatne aktivnosti na usavršavanju modela ugovaranja i plaćanja, te daljem razvoju indikatora za ocjenu efikasnosti rada zdravstvenih ustanova.

Posebna pažnja biće posvećena uvođenju trezorskog sistema poslovanja, da bi se omogućila bolja kontrola trošenja sredstava. Na taj način bolnički sektor će biti uveden u trezorski sistem preko resornog ministarstva, dok će domovi zdravlja biti uvezani preko trezora jedinica lokalne samouprave, da bi svaki nivo vlasti preuzeo punu odgovornost za fiskalnu održivost sistema kojim upravlja.

Direktor bolnice u Prijedoru Mirko Sovilj smatra da je odgovornost rukovodioca zdravstvenih ustanova i do sada bila naglašena. On se složio i da treba da finansiranje ide po sistemu koliko se usluga izvrši, što je i do sada bio slučaj, ali da je osnovni problem to što ovakav vid plaćanja nije bio poštovan onako kako je to predviđeno po DG – sistemu (dijagnostičkim grupama).

“Očekujemo da će biti preduzete aktivnije mjere i reforme koje će riješiti mnoge probleme koji postoje u zdravstvu” istakao je Sovilj.

Akcizama do više novca

S ciljem obezbjeđenja dodatnih sredstava za finansiranje zdravstvene zaštite, Vlada RS dala je podršku na izdvajanja dijela sredstava iz akciza na duvan i alkohol.

“Na tome će se insistirati i u ovoj godini, jer je donošenje navedenih zakonskih rješenja u nadležnosti zajedničkih institucija BiH” stoji u dokumentu Ekonomske politike.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.