Uvođenje hitnih mjera zaštite žrtava protiv nasilja u porodici

Objavljeno: 8. 7. 2012 u 11:01h

Novi zakon o zaštiti od nasilja u porodici predviđa uvođenje hitnih mjera zaštite žrtava, te formiranje savjeta za suzbijanje nasilja u porodici kao savjetodavnog tijela Vlade Republike Srpske.

Hitne mjere zaštite žrtava nemaju karakter sankcije, cilj im je trenutno odvajanje počinioca od žrtve, rekla je pomoćnik ministra porodice, omladine i sporta Republike Srpske Slavica Kuprešanin.

„Uvođenje ovih mjera predstavlja novinu u odnosu na važeći zakon. Izriče ih sudija za prekršaje u roku od 24 časa nakon što prijedlog podnesu policija, ovlašteni organ, tužilac ili žrtva, ili od izvođenja počinioca nasilja pred sud. Mogu se izreći prije pokretanja i u toku postupka“, pojasnila je Kuprešanin.

Prema njenim riječima, u odnosu na važeći zakon, povećane su i novčane kazne za nasilje, neprijavljivanje djela od službenih lica, ponovljeno djelo nasilja, nepostupanje po izrečenoj zaštitnoj mjeri i privremenoj mjeri hitnog karaktera.

Ona je dodala da je predviđeno i uključivanje svih društvenih partnera u rješavanje problema nasilja u porodici osnivanjem stručnog tima koji će, u skladu sa potrebama i izborom žrtve nasilja, planirati pomoć žrtvi i koordinirati aktivnosti tog procesa.

„Uvodi se i zabrana javnog objavljivanja informacija o nasilju u porodici na osnovu kojih bi se mogla prepoznati žrtva ili član njene porodice“, istakla je Kuprešanin, te napomenula da je objavljivanje ovih informacija dozvoljeno samo uz izričitu saglasnost punoljetne žrtve nasilja.

U resornom ministarstvu ističu da je osnovni razlog za donošenje zakona o zaštiti od nasilja u porodici to što su u toku primjene važećeg zakona primijećeni nedostaci koji su otežavali njegovu primjenu. To su nedefinisanost sinhronizovanog djelovanja subjekata zaštite, nepostojanje hitnih mjera zaštite na osnovu kojih bi žrtva bila pravovremeno zaštićena, neuređenost pitanja sigurnih kuća.

Kuprešanin je je istakla da je cilj ovog zakona, koji će Narodna skupština razmatrati 10. jula, da se izvrši usklađivanje sa domaćim i međunarodnim standardima, te da se bolje definišu obaveze organa i institucija koji su dužni da postupaju u slučajevima nasilja u porodici.

Cilj, je, takođe, propisati da žrtve nasilja imaju pravo na pristup svim subjektima zaštite bez ikakvih troškova, te povećati novčane kazne za počinioce prekršaja nasilja u porodici, u skladu sa Zakonom o prekršajima Republike Srpske.

Kuprešanin je istakla i da se nastoji napraviti jasnija razliku između krivičnog djela nasilja u porodici i djela prekršaja nasilja u porodici.

Ona je objasnila da su u novom zakonskom rješenju djelima prekršaja obuhvaćene samo radnje kojima se ugrožava spokojstvo, tjelesni, psihički, ekonomski ili seksualni integritet člana porodice ili porodične zajednice, a krivičnim djelima svaka radnja kojom je ugroženo spokojstvo, tjelesni, psihički, ekonomski ili seksualni integritet člana porodice.

„Pod novim standardima podrazumijevaju se i zahtjevi Konvencije Savjeta Evrope za sprečavanje i suzbijanje nasilja nad ženama i nasilja u porodici. To podrazumijeva davanje ovlaštenja policijskim službenicima da na licu mjesta, prije pokretanja prekršajnog ili krivičnog postupka, po službenoj dužnosti ili na prijedlog centra za socijalni rad, počinioce nasilja liše slobode i provedu sudiji za prekršaje“, naglasila je Kuprešanin.

Ona je navela i uvođenje kraćih rokova za postupanje nadležnih sudova u prekršajnom postupku, te dodala da se propisuje mogućnost izricanja zaštitnih mjera prije pokretanja, kao i u svim fazama postupka.

Kuprešanin je napomenula da je kod izricanja sankcija za nasilje prioritet zaštita žrtve, ali i pružanje pomoći počiniocu.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!