Pravoslavna Nova godina dočekana širom Srpske

Objavljeno: 14. 1. 2018 u 10:06h

Pravoslavna Nova godina dočekana je širom Srpske. U nekim opštinama doček je bio organizovan na otvorenom, dok su stanovnici drugih opština Novu godinu dočekali u ugostiteljskim objektima ili kućnoj atmosferi.

U Hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Kotor Varošu u ponoć je služen moleban povodom pravoslavne Nove godine.

Brojni Vrbanjčani dočekali su Pravoslavnu novu godinu kod Crkve Svetog Proroka Ilije, u kome je sveštenstvo služilo moleban za srećno i uspješno novo ljeto.

Za okupljene građane bilo je pripremljeno kuvano vino, a za mališane, koji su prisustvovali molebanu, novogodišnji paketići.

Većina Kotorvarošana proslavila je Novu godinu po julijanskom kalendaru u svojim domovima, a oni mlađi su se zabavljali u klubovima, kafićima i restoranima.

Banjalučani su Novu godinu po julijanskom kalendaru dočekali uglavnom u svojim domovima, u krugu porodice i prijatelja, ali i u brojnim ugostiteljskim objektima.

Ove godine nije bilo organizovanog dočeka pravoslavne Nove godine na Trgu Krajine.

Oni koji su željeli veče da provedu uz muziku, ali i konzumaciju banjalučkog ćevapa, imali su priliku da posjete Prvi “Ćevap fest”, gdje je nastupao Gradski tamburaški orkestar i banjalučki bend “Odeon”.

Stanovnici Istočnog Sarajeva i njihovi gosti pravoslavnu Novu godinu dočekali su na otvorenom uz nastup novosadske grupe “Garavi sokak”.

Prisutnima je tradicionalno posluženo kuvano vino, a ulazak u pravoslavnu Novu godinu obilježen je vatrometom.

Stanovnici Dervente dočekali su pravoslavnu Novu godinu na Trgu pravoslavlja uz muziku, kuvano vino i vatromet.

Na proslavi je nastupila pjevačica Gordana Goca Lazarević, a okupljene je u ponoć pozdravio načelnik opštine Milorad Simić i čestitao im pravoslavnu Novu godinu.

U Sabornom i spomen-hramu Uspenja Presvete Bogorodice prethodno je u 23.30 časova služen moleban.

Doček je organizovalo Srpsko prosvjetno društvo “Prosvjeta” iz Dervente, uz pomoć lokalne zajednice i drugih donatora.

U Višegradu je pravoslavna Nova godina dočekana na Trgu Petra Petrovića Njegoša u Andrićgradu uz nastup Kikija Lesendrića i “Pilota”, u organizaciji opštine Višegrad i Andrićgrada.

Lesendrić je svima poželio da u Novoj godini čuvaju porodicu, prijatelje i zemlju i poželio puno sreće, zdravlja i ljubavi, uz poruku da slušaju muziku.

Nakon vatrometa, koji je uslijedio u ponoć, prisutnima se obratio načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević koji im je poželio sreću, zdravlje i radost.

Građanima su besplatno služeni kuvano vino i čaj.

Srpska, Ruska, Gruzijska pravoslavna crkva, Sveta Gora i Јerusalimska patrijaršija, koje poštuju Јulijanski kalendar, dočekuju Novu godinu 13. januara.

Ove crkve 14. januara, odnosno 1. januara po julijanskom kalendaru, obilježavaju dva velika hrišćanska praznika – Obrezanje Isusa Hrista i Svetog Vasilija Velikog.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Međunarodno priznati IT kursevi