Zloglasni mudžahedini izmiču pravdi

Objavljeno: 14. 2. 2018 u 16:52h

Pravosudne institucije u BiH, osim Abduladhima Maktoufa, nisu procesuirale nijednog pripadnika zloglasno odreda “El mudžahedin” iako je zbog zločina koje su oni činili Haški tribunal 2008. godine osudio komandanta Armije RBiH Rasima Delića i bez obzira što se dobar dio oficira i vojnika te jedinice još nalaze u BiH.

Maktufa je Sud BiH 2014. godine osudio na pet godina zatvora zbog zločina počinjenih nad hrvatskim civilima u Travniku.

Odred “El mudžahedin” u kojem su uglavnom bili borci iz arapskih zemalja djelovao je pri Trećem korpusu Armije RBiH. Komandant korpusa bio je Sakib Mahmuljin kome je u toku suđenje pod optužbama da nije spriječio zločine koje su počinili pripadnici “El mudžahedina” nad Srbima u Vozući i Zavidovićima. Iako je najavljivano da će zbog ovog zločina biti podignute optužnice protiv pripadnika odreda kao direktnih izvršilaca najmonstruoznije zločine u BiH to se nije desilo.

Jedini procesi, osim Maktoufovog, koji su i vođeni protiv pripadnika te jedinice bili su protiv Mirsada Hodžića zvanog Abu Džafer i Hasana Alića i za ratni zločin počinjen nad hrvatskim civilima u Travniku. Zajedno su optuženi, ali je predmet razdvojen. Epilog je bio obustavljanje istrage protiv Hodžića i sudskog procesa protiv Alića.

Optužnicu protiv Hodžića, već osuđivanog Egipćanina koji je nastanjen u BiH i koji se ranije zvao Abdala Hani, Tužilaštvo BiH podiglo je u maju 2016. godine. Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić kaže da je optužnica protiv Hodžića nakon podizanja upućena Sudu BiH.

“Sud je donio odluku da predmet proslijedi na procesuiranje Tužilaštvu Srednjobosanskog kantona u Travniku”, rekao je Grubešić.

Kantonalno tužilaštvo je međutim pravosnažno obustavilo istragu 28. februara 2017. godine uz obrazloženje da svjedoci nisu prepoznali Hodžića.

Početkom 2017. godine, zbog navodnih psihičkih smetnji, travničko pravosuđe obustavilo je sudski proces protiv Alića koji je bio optužen za ritualno ubistvo – odsijecanje glave zarobljenom Draganu Popoviću. Hodžić je bio komandant mudžahedinskog kampa Orašac u vrijeme kad je tu ubijen Popović.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić kaže da je neshvatljivo da nikad niko od pripadnika odreda “El mudžahedin” nije odgovarao za ratne zločine iako je za njih u Haškom tribunalu osuđen komandant Armije RBiH.

“To se nije desilo ni kad je otvoren proces protiv Mahmuljina pod čijom komandom je bila jedinica “El mudžahedin”. Dosadašnje neprocesuiranje mudžahedina kod njih je stvorilo sliku da su zločini koje su počinili dozvoljeni, a da su oni amnestirani. Postoji obimna dokumentacija i video-zapisi koji potvrđuju da su pripadnici “El mudžahedina” činili zločine”, kaže Kojić.

Bivši član Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Milutin Mišić kaže da su procesuiranje pripadnika odreda “El mudžahedin” spriječili visokopozicionirani vojni i politički funkcioneri bošnjačke vlasti.

“Oni su mudžahedinima omogućavali nezakonito dobijanje dokumenata i državljanstava BiH. Situacija sa davanjem državljanstava mudžahedinima ni do danas nije raščišćena iako je javnosti prikazano da su državljanstva oduzeta svim mudžahedinima”, kaže Mišić.

Za advokata Milana Romanića je neuobičajeno da je prilikom obustavljanja istrage protiv Hodžića tu odluku donijelo tužilaštvo koje je niže rangirano u odnosu na Tužilaštvo BiH.

“Indikativno je što istragu nije obustavilo Tužilaštvo BiH nego Kantonalno tužilaštvo u Travniku. Valjda je trebalo da u Tužilaštvu BiH procijene da nema elemenata za vođenje istrage i podizanje optužnice, umjesto što su to uradili u travničkom tužilaštvu. Sada je pitanje i da li ima neko od oštećenih Hrvata ko će podnijeti prigovor na tu odluku. Zato je moguće da pojedini predmeti završavaju na taj način”, kaže Romanić i dodaje da se ni u jednom predmetu koji je Tužilaštvo BiH proslijedilo tužilaštvima u Srpskoj nije desilo da ta tužilaštva obustavljaju istragu.

Lažne isprave

Abu Džaferu je lažne isprave na ime Mirsad Hodžić obezbijedio Abduladhim Maktouf preko svojih veza u bošnjačkim političkim krugovima. Stvarno i puno ime Mirsada Hodžića je Talat Abdel Fatah Abdala Mani.

Zločini “El mudžahedina” na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine:

  • pripadnici odreda ubili više od 50 zarobljenih vojnika, civila i sanitetskog osoblja srpske nacionalnosti
  • neki od njih su ubijeni ritualnim odsijecanjem glava koje su potom pokazivali drugim zarobljenicima
  • posmrtni ostaci deset ubijenih poslije rata su pronađeni, identifikovani i sahranjeni, a za tijelima ostalih žrtava potraga još traje
  • pripadnici zloglasnog odreda mučili zarobljenike, odsijecali im uši, nanosili im ubodne rane po tijelu, vezali ih i premlaćivali

Izvor: Glas Srpske / Autor: Goran Maunaga

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!