U toku šest projekata zaštita od poplava: Vrijednost 215 miliona KM

Objavljeno: 22. 7. 2019 u 18:16h

U Republici Srpskoj u toku je šest velikih projekata ukupne vrijednosti 215.947.512 KM, koji bi značajno trebali da poboljšaju zaštitu od poplava.

Najveći od tih projekata je projekat „Hitne pomoći i zaštite od poplava u Republici Srpskoj“, za koji je Evropska investiciona banka obezbijedila kredit od oko 107 miliona KM, a EIB je nedavno obezbijedila i dodatnih 19 miliona evra za ovaj projekat.

Prema finansijskom ugovoru, Evropska investiciona banka je obezbijedila prvi kredit u iznosu od 55 miliona evra ili 107.570.650 KM, a fondovi EU za tehničku pomoć 7.823.320 KM.

Dinamika realizacije Projekta je planirana u periodu od oktobra 2011. godine do 30. juna 2019. godine. Projektom je obuhvaćena teritorija gradova Prijedor i Bijeljina, te opština: Kozarska Dubica, Novi Grad, Kostajnica, Gradiška, Čelinac, Prnjavor, Laktaši, Srbac, Derventa, Brod, Modriča, Teslić, Šamac, kao i naknadno dodane od strane EIB na zahtjev Republike Srpske, nakon poplava u decembru 2010. godine – Bratunac i Istočna Ilidža, a nakon poplava u 2014. godini gradovi Banjaluka i Doboj i opštine Šekovići, Rogatica i Pale.

Do oktobra mjeseca 2018. godine zaključeno je ukupno 35 ugovora, od čega sedam ugovora za pružanje usluga i 28 za izvođenje radova. Ukupna vrijednost zaključenih ugovora je 93.469.702 KM ( 86,89 % odobrenog zajma).

Završeno 20 projekata

Završeno je oko 20 projekata u opštinama Čelinac, Bratunac, Derventa, Šekovići, Modriča, Šamac, Srbac, Kozarska Dubica, Novi Grad, Laktaši, Šekovići, te u Gradišci i Prijedoru, a u okviru ovih projekata rekonsturisano je oko 40 od ukupno planiranih 50 kilometara savskih nasipa. čime je značajno podignuta bezbjednost i zaštita od poplava rijeke Save.

Regulisana korita, izgrađen most

Regulisana su korita rijeke Vrbanje, Križevice, kanala Janjice, rijeke Drinjače, podignuti savski nasipi na Rači kod Bijeljine i na ušću kanala Dašnica u Savu, rekonsturisan savski nasip kod pumpne stanice Topolovac, rekonstruisan glavni obodni kanal u Bijeljini, te kanali u Modriči, Šamcu, Kozarskoj Dubic, Modriči i Brodu, popravljen je most „Ukrina“ na području opštine Čelinac, te izgrađen most na željezničkom prelazu kod gornje Ine u opštini Srbac.

Pored toga, u okviru ovog i drugih pet velikih projekata, koji se trenutno provode u Republici Srpskoj, u posljednje tri godine izvedeni su radovi i sanirano je 140 kilometara obodne kanalske mreže, regulisano je oko 60 kilometara vodotoka raznih nivoa, izgrađeno i nadograđeno oko 40 kilometara nasipa, te 12 kilometara obaloutvrda. Samo ovi podaci govore da je u posljednje tri godine u sektoru vodoprivrede urađeno više nego u proteklih 30 godina, saopštavaju iz resornog ministarstva.

93 mjere u 19 opština

Kada su u pitanju projekti koji se finansiraju sredstvima Fonda solidarnosti, radi se o 93 mjere koje su realizovane na području 19 opština u Republici Srpskoj. Ukupna vrijednost izvedenih radova na projektu „Hitne sanacije vodoprivrednih objekata oštećenih u majskim poplavama iz 2014. u Republici Srpskoj“ je 27.149.217 KM, od čega se na vrijednost radova odnosi 21.749.234 KM, a ostalo na sredstva za rješavanje imovinskih odnosa na savskim nasipima i troškove odbrane od poplava na šest vodnih područja.

Najviše novca Bijeljini

Najviše novca ovdje je odobreno na području Grada Bijeljina, 17 mjera, za koje je izdvojeno blizu 7 miliona KM, a slijede Prijedor sa 2,5 miliona, Doboj 2,1 milion i Banjaluka sa 1,9 milion koliko je realizovano samo u okviru ovog projekta.

Banjaluka.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.