Sana se izlila u centru Prijedora (Foto)

Objavljeno: 12. 3. 2018 u 14:35h

Rijeka Sana izlila se danas u Prijedoru iz korita, a poplavljen je i dio centra grada.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković proglasio je jutros prvi stepen pripravnosti-stanje redovne odbrane od poplava na području grada, budući da je vodostaj rijeke Sane iznosio 428 centimetra, što predstavlja kritični nivo vodostaja s tendencijom daljeg rasta, jer je intenzivno topljenje snijega na slivnom području vodotoka ove rijeke.

Iz Odsjeka Civilne zaštite saopšteno je da je postojeći nivo vodostaja rijeke Sane uzrokovao zaplavljivanje oko 80 stambenih objekata u naselju Tukovi, Raškovac i Brezičani i velikog dijela poljoprivrednih površina u tim mjesnim zajednicama, a došlo je i do presjecanja puta Prijedor-Bišćani.

“Vodostaji rijeka Gomjenice i Miloševice su ispod kritičnog nivoa i ne ugrožavaju stambene objekte i komunikacije u zoni ovih vodotoka” – navodi se u saopštenju.

Proglašenje prvog stepena pripravnosti-stanje redovne odbrane od poplava na području grada Prijedora obavezuje sve nadležne institucije da preduzmu mjere zaštite i spasavanja stanovništva i materijalnih dobara na područjuma koja su ugrožena poplavom.

Preduzeću “Vodovod” Prijedor naređeno je da preduzme mjere pojačanog hlorisanja i druge neophodne sanitarno-tehničke mjere, s obzirom na potencijalnu opasnost prodora plavnih voda u izvorište.

Odsjek za Civilnu zaštitu je, prema današnjoj naredbi gradonačelnika Prijedora, zadužen da prati stanje vodostaja rijeke Sane na terenu i da po potrebi blagovremeno predlaže preduzimanje potrebnih mjera zaštite i spasavanja.

U opštini Srbac rijeka Sava je ispod kote redovne odbrane od poplava i zaplavila je tri domaćinstva i mjestu Bajinci-Gaj. Nema ugroženih ljudskih života.

Rijeka Sana izlila se u Blagaju, zbog čega se saobraćaj ne odvija na potezu Blagaj-Vitasovci i Blagaj-Radomirovac.

Na snazi redovne mjere zaštite od poplava na Uni i Savi

Na području opštine Kozarska Dubica vodostaji rijeka su u porastu, a od jutros su na snazi redovne mjere zaštite od poplava uz tok rijeke Une i uz rijeku Savu, dok se kod pritoka bilježe izrazito visoki vodostaji Moštanice i Rakovice, potvrdio je šef Odsjeka Civilne zaštite opštine Kozarska Dubica Đuro Trubarac.

On je naveo da je vodostaj rijeke Une jutros iznosio 404 centimetra, a Save 819 centimetara, te da vodostaji rastu dva do tri centimetra na sat.

“Zbog porasta vodostaja rijeka situacija u našoj opštini se usložnjava, ali problema izazvanih izlivanjem za sada nema “– rekao je Trubarac.

Trubarac je napomenuo da situacija u opštini Kozarska Dubica isključivo zavisi od intenziteta topljenja snijega u gornjem toku rijeka Une i Save, te eventualno novih padavina.

Sava u Kozarskoj Dubici je 16 centimetara iznad kote redovne odbrane od poplave.

U Novom Gradu rijeka Una je 11 centimetara iznad kote redovne odbrane od poplava i na snazi je redovna odbrana od poplava, ali nema izlivanja. Una je u Kostajnici iznad kote redovne odbrane od poplava.

“Vodostaj većih rijeka na sjeverozapadu Republike Srpske su u porastu” – saopšteno je iz Republičke uprave Civilne zaštite, koja se poziva na podatke operativno-komunikacijskih centara i Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Republička uprava Civilne zaštite Republike Srpske saopštila je da prati prognozu Republičkog hidrometeorolškog zavoda, motri situaciju i preduzima mjere i aktivnosti iz svoje nadležnosti.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!