Goran Maričić: Sumnjamo da je utajeno 1,1 milion maraka

Objavljeno: 17. 8. 2019 u 10:07h

Poreska uprava RS je u prvoj polovini ove godine tužilaštvima u RS dostavila 12 izvještaja protiv poreskih obveznika zbog osnova sumnje da su oštetili budžet Srpske u iznosu od 1,1 milion maraka – kaže u intervjuu za Srpskainfo direktor Poreske uprave RS Goran Maričić.

Najviše izvještaja nadležnim tužilaštvima u prvoj polovini ove godine, njih osam, podneseno je zbog krivičnog djela utaja poreza i doprinosa, odnosno zbog sumnje da su odgovorne osobe u osam preduzeća utajila poreze i doprinose u ukupnom iznosu od oko 1,1 miliona KM.

“Osim toga, izvještaji su podneseni i zbog zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, te falsifikovanja isprava i nepravilnog izdvajanja sredstava. Rad na razotkrivanju krivičnih djela iz oblasti poreza, a čijim činjenjem se nanosi šteta budžetu RS, nastavljamo i dalje” – poručuje Maričić.

Stupile su na snagu izmjene i dopune Zakona o fiskalnim kasama, kojima su uvedene strože kazne zbog neizdavanja fiskalnih računa. Кakvi su prvi efekti na terenu?

U prvih 20-ak dana primjene izmjena i dopuna ovog zakona, obavili smo 160 kontrola evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa, te u 58 slučajeva utvrdili nepravilnosti zbog čega smo izdali 62 prekršajna naloga na ukupan iznos kazne od 140.500 KM. Istovremeno, inspektori su u tom periodu za jednog poreskog obveznika izrekli mjeru privremene zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od 30 dana, jer nije evidentirao promet preko fiskalne kase, dok su ostali za koje je utvrđeno da nisu evidentirali promet preko fiskalnih kasa platili izrečenu novčanu kaznu u zakonski ostavljenom roku od 72 časa od učinjenog prekršaja. Pored toga, za tri poreska obveznika izrečene su mjere privremene zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od 15 dana zbog toga što nisu poslali dnevne izvještaje na server Poreske uprave RS. Dakle, primjetno je blago poboljšanje discipline poreskih obveznika, jer je utvrđen manji broj nepravilnosti u odnosu na ukupan broj kontrola.

Kakva je naplata javnih prihoda ove godine i koliko ste zadovoljni dosadašnjim trendovima u tom smislu?

U sedam mjeseci ove godine na račun javnih prihoda RS prikupljeno je 1,470 milijardi maraka, što je za 52,7 miliona КM u odnosu na isti period prošle godine i predstavlja nastavak pozitivnog trenda u naplati javnih prihoda. Direktnih poreza naplaćeno je 307,5 miliona maraka ili pet odsto manje zbog pada prihoda od poreza na dohodak, pošto je Vlada RS povećala neoporezivi dio plate na 500 КM i na taj način se odrekla dijela prihoda u korist radnika u RS. Bilježimo rast naplate poreza na dobit od devet procenata. Кada su u pitanju doprinosi, naplata je nastavila značajan rast, te je naplaćeno 899,3 miliona КM, a što je za sedam odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Koji su razlozi veće naplate doprinosa?

Razlozi veće naplate doprinosa od početka godine su, pored prvenstveno povećanja plata radnicima u prosvjeti i MUP RS, i generalno povećanje broja obveznika doprinosa-zaposlenih u RS. Pored toga, na veće prihode je uticalo i povećanje minimalne plate radnicima u RS, kao i svakodnevne aktivnosti koje Poreska uprava preduzima u okviru svoje nadležnosti kroz redovnu naplatu i terenske kontrole. Dakle, ovaj rast se svakako može jednim dijelom pripisati dobroj makroekonomskoj i političkoj situaciji u RS u ovoj godini. Takođe, smatramo i da medijske kampanje koje provodimo i ove godine imaju efekta na rast javnih prihoda. Ove sedmice smo upravo započeli kampanju „Porez plaćaj, Srpsku jačaj“, kojom želimo uticati na jačanje poreskog morala građana, da shvate važnost redovnog izmirenja poreskih obaveza, kao i koje su to koristi redovnog izvršavanja poreskih obaveza za pojedinca, ali i Republiku Srpsku u cjelini.

Кakvi su rezultati kada su u pitanju kontrole i prinudna naplata?

U prvih šest mjeseci ove godine Poreska uprava RS obavila je ukupno 1.994 kontrole i u tim kontrolama utvrdila i riješenjima naložila plaćanje novih obaveza sa kamatom u iznosu od 28,3 miliona КM. Što se tiče prinudne naplate, u prvom polugodištu smo prinudno naplatili 39,2 miliona maraka, što je za oko 10 miliona КM više nego u istom periodu prethodne godine. Кada su u pitanju kontrole evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa, u prvoj polovini ove godine inspektori Poreske uprave RS su izvršili ukupno 1.801 kontrolu evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa, te su u 802 slučaja utvrdili nepravilnosti zbog čega su izdali 872 prekršajna naloga na ukupan iznos kazne od 610.000 maraka. Istovremeno, inspektori Poreske uprave RS su u tom periodu za 305 poreskih obveznika izrekli mjeru privremene zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od 15 dana zbog neizdavanja fiskalnih računa.

Digitalizacija

Od početka godine ste omogućili nove elektronske usluge poreskim obveznicima. O kojim je to novinama riječ i šta planirate za naredni period?

Poreska uprava RS do sada je uradila mnogo na polju digitalizacije. Pored ranije uvedene mogućnosti elektronskog podnošenja Mjesečne prijave poreza po odbitku,  od početka ove godine omogućili smo elektronsko podnošenje poreskih prijava za porez na dobit, te prijava za posebnu republičku taksu, komunalnu taksu i boravišnu taksu. Poreska uprava RS je, sa ciljem jačanja usluga poreskim obveznicima i pojednostavljenja procedura, uvela novu mogućnost a to je elektronsko podnošenje prijava za registraciju u Jedinstveni sistem registracije, kontrole i naplate doprinosa, kao i poreske prijave za ostale naknade, čije je korištenje omogućeno putem internet stranice Poreske uprave RS-Elektronske usluge. Pored toga, započeli smo i sa popunjavanjem poreskih prijava za registrovano oružje u ime poreskih obveznika-fizičkih lica. Opredjeljenje Poreske uprave RS za naredni period je da omogućimo podnošenje svih poreskih prijava elektronskim putem, bez potrebe dolaska na šaltere Poreske uprave. Svakako, tu je i „Android mobilna ePURS aplikacija“ koju smo uveli u junu ove godine i na taj način omogućili poreskim obveznicima da putem svojih android mobilnih uređaja na vrlo jednostavan i brz način pristupe svojim poreskim evidencijama. Takođe, do kraja godine trebalo bi biti obezbjeđeno i funkcionisanje Elektronskog sandučeta, što bi dodatno olakšalo komunikaciju sa poreskim obveznicima.

Izvor: Srpskainfo/ Tijana Grujić

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.