Debelo plaćeni za (ne)rad: Parlamentarcima iz džepova građana uplaćen enorman iznos (Foto)

Objavljeno: 6. 5. 2019 u 11:04h

Za samo četiri mjeseca na račune parlamentaraca iz džepova građana BiH uplaćeno je čak 750.763 KM. U tom periodu nije održana nijedna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH što znači da su poslanici enormno plaćeni za nerad.

Danas je tačno pola godine kako ne zasjeda Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH zbog političkih blokada. Sve od dana konstituisanja ovog organa zakonodavne vlasti poslanici su uredno za svoj nerad primali plate, paušale i naknade čak i u visini do šest prosječnih plata isplaćenih u BiH.

Portal Klix još početkom aprila zatražio je od Parlamentarne skupštine BiH da im dostave podatke o svim novčanim sredstvima koja su isplaćena poslanicima u Predstavničkom domu PSBiH i delegatima u Domu naroda PSBiH za decembr 2018. godine te januar, februar i mart 2019. godine.

Sva sredstva isplaćena državnim parlamentarcima u periodu od decembra do marta možete pogledati u fotogaleriji:

Odgovor od Parlamentarne skupštine BiH, a koji smo dobili danas, pokazuje da su poslanici u tom periodu ostvarili pravo na plate, topli obrok, paušale, naknade za odvojeni život, naknade za smještaj, prevoz i jednokratnu pomoć u slučaju smrti i teže bolesti.

Podaci o primanjima parlamentaraca jasno pokazuju kako ne postoji nikakva razlika između poslanika opozicije i vlasti kada je riječ o trošenju budžetskih sredstava. Nijedan poslanik, bio on dio još uvijek nekristalizovane vladajuće većine ili opozicije, nije se odrekao svojih enormno visokih primanja koje su im omogućili “obični” Bošnjaci, Hrvati, Srbi i Ostali na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima.

Uzimaju sredstva po svim osnovama

Samo u decembru 2018. godine na plate zastupnika otišlo je 121.639 KM, na tople obroke 3.276 KM, paušale 18.960 KM, naknade za odvojeni život, 2.829 KM, naknade za smještaj 1.871 KM i naknade za prijevoz 1.509 KM.

U tom mjesecu tri zastupnika uzela su iz džepova građana BiH novčana sredstavima po svim navedenim osnovama. Riječ je o Vlatku Glavašu (DF) kojem je ukupno isplaćeno 4.890 KM, Predrag Kožulu (HDZ BiH) kojem je isplaćeno 6.541 KM i Borjani Krišto (HDZ BiH) kojoj je isplaćeno 5.973 KM.

Već u januaru porastao i nivo isplata na račune poslanika. U prvom mjesecu parlamentarcima je ukupno isplaćeno 136.682 KM plate, 3.612 KM toplog obroka, 20.692 KM paušala, 3.198 KM naknada za odvojeni život, 3.449 KM naknada za smještaj i 1.818 KM naknada za prevoz.

Samo poslanici HDZ-a BiH Darijana Katić i Predrag Kožul ostvarili su pravo na primanja po svim navedenim osnovama. Za nerad Katić iz džepova građana BiH samo u januaru “iskeširano” je 5.941 KM dok je Kožul “nagrađen” sa 6.520 KM.

U februaru 2019. godine za plate poslanika potrošeno je 141.603 KM, za topli obrok 3.690 KM, za paušale 22.833 KM, za naknade za odvojeni život 3.540 KM, za naknade za smještaj 3.449 KM i za naknade za prevoz 1.620 KM.

I ovaj mjesec tri poslanika ostvarila su pravo na isplate po svim osnovama. Riječ je ponovo o Vlatku Glavašu iz DF-a (6.034 KM), Darijani Katić iz HDZ-a (5.960 KM) i Predragu Kožulu iz HDZ-a (6.520 KM).

Za razliku od Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH koji je formiran 6. decembra 2018. godine, Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH ustoličen je 28. februara 2019. godine. To znači da su delegati plate i ostale naknade naplatili tek za mjesec mart.

U martu je na plate poslanika i delegata potrošeno 200.812 KM, dok je 5.226 KM potrošeno na tople obroke, 31.667 KM na paušale, 4.457 KM na naknade za odvojeni život, 7.689 KM na naknade za smještaj i 2.089 KM na prevoz.

U jednom mjesecu naplate 15 najnižih penzija

Novčana sredstva po svim osnovama isplaćena su na račune Vlatka Glavaša (DF) i to 6.055 KM, Darijane Katić (HDZ) 5.973 KM, Predraga Kožula (6.480 KM) i Mije Matanovića(HDZ) 7.707 KM. Posebno je zanimljivo da je u ovom mjesecu na račun Nenada Stevandića (Ujedinjena Srpska) isplaćeno ukupno 7.677 KM.

Javnost u BiH zasigurno najviše zanimaju plate lidera SDA i HDZ-a BiH Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića. Prema podacima iz Parlamentarne skupštine BiH Izetbegoviću, koji se nalazi na poziciji predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH, je u martu isplaćeno 4.904 KM plate, 120 KM toplog obroka i 713 KM paušala, što ukupno iznosi 5.737 KM. Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Dragan Čović u martu je primio 6.022 KM iz budžeta institucija BiH i to 4.904 KM plate, 120 KM toplog obroka, 713 KM paušala i 285 KM naknade za odvojeni život.

Određeni broj poslanika još uvijek nije ostvario pravo na platu u Parlamentarnoj skupštini BiH s obzirom na to da se trenutno nalaze na funkcijama u izvršnoj vlasti. Riječ je o Denisu Zvizdiću (predsjedavajući Savjeta ministara BiH), Adilu Osmanoviću (ministar civilnih poslova BiH), Šemsudinu Dediću (federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva), Editi Đapo (federalni ministar turizma i okoline), Draganu Mektiću (ministar bezbjednosti BiH) i Mirku Šaroviću (ministar inostrane trgovine i ekonomskih odnosa BiH).

Podsjećanja radi, parlamentarci BiH jedni su od najplaćenijih parlamentaraca u cijeloj Evropi. Plate parlamentaraca u zemljama članicama Evropske unije iznose u prosjeku dvije ili tri prosječne plate radnika države. Kada bi se ovaj princip primijenio i na BiH parlamentarci ne bi mogli mjesečno naplaćivati više od 2.682 KM.

O životu iznad prosjeka nerazvijenosti država u kojoj obnašaju funkcije najbolje govore podaci o tome da je naprimjer poslanik Predrag Kojović (Naša stranka) u februaru 2019. godine primio 14 najnižih penzija isplaćenih u FBiH ili pak da je poslanik Nermin Nikšić (SDP) u istom mjesecu odjednom naplatio iznos proprcijonalan 15 najnižih penzija isplaćenih u FBiH.

Izvor: klix.ba / Autor: Ervin Mušinović

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.