NPRS: Ovonedjeljni repertoar i koncert “Divanhane”

Objavljeno: 3. 11. 2014 u 10:37h

Na sedmičnom repertoaru Narodnog pozorišta Republike Srpske našle su se tri predstave i koncert “Divanhane” koji je planiran za petak 07. novembar. Predstave koje će te moći pogledati su: “Garsonjera”, “Izgubljeni u Bruklinu” i “S planine i ispod planine”.

Garsonjera

  • Scena “Petar Kočić”
  • Srijeda, 05. novembar u 20.30 časova

garso-575x353

“Garsonjera” je rađena prema motivima vodvilja “POZAJMLjENI STAN”, autora Imrea Benčika, a u režiji Aleksandra Pejakovića koji je i dramaturg predstave.

U predstavi igraju glumci NPRS, Vedrana Mačković Zubović, Miljka Brđanin Babić, Ljiljana Čekić, Radenka Ševa, Bojan Kolopić, Dragoslav Medojević, Zoran Stanišić, Ognjen Kopuz i Rok Radiša.

Scenograf “Garsonjere” je Dragana Purković Macan, kostimograf Ivana Jovanović, lektori Milorad Telebak i Nataša Kecman, a inspicijent i sufler predstave je Vesna Maksimović.

Izgubljeni u Bruklinu

  • Scena “Petar Kočić”
  • Četvrtak, 06. novembar u 20.30 časova

Izgubljeni u Bruklinu

Autor predstave „Izgubljeni u Bruklinu“ je Džo Moler, a u režiji Vladimira Đorđevića. Scenografiju potpisuje Dragana Purković Macan.

U predstavi igraju Željko Erkić i Vladimir Đorđević, a dramatizaciju i scenario potpisuju Milan Gajić i Mario Ćulum.

Možda se i pronađem, ovo je Amerika, sve je moguće…” riječi su koje na početku predstave “Izgubljeni u Bruklinu“ izgovara glavni junak Džo Moler. Pronalaženje (posla, iskrene ljubavi i ponajviše sebe) je osnovni motiv cijele predstave, jer služi kao pokretač svih događaja u njegovom životu. Džo pripada onom dijelu srpske emigracije koji je, odrastajući na holivudskim filmovima, privučen sjajem i bogatstvom sa celuloidne trake u Americi potražio život sa sigurnim hepiendom. Ubrzo po dolasku, shvata da obećani život ni malo ne liči na scene sa bioskopskog platna.“

Koncert “Divanhane” (Dan za goste)

  • Velika scena
  • Petak, 07. novembar u 20.00 časova

div1

Divanhanu je 2009. godine osnovala grupa studenata na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, a bavi se isključivo njegovanjem i prezentiranjem tradicionalne muzike Balkana, sa posebnim akcentom na sevdalinci.

Početkom 2013. godine Divanhana počinje sa realizacijom ideje da svoj rad prezentira u što više gradova u Bosni i Hercegovini, na taj način pokušavajući da vrati kulturni sadržaj u mnoge kulturne institucije koje se suočavaju sa izuzetno teškom ekonomskom situacijom. Do sada su, u okviru pomenute ideje, realizovali koncerte u više od 40 gradova u našoj zemlji.

Sve posjetioce NPRS očekuje nezaboravno muzičko putovanje kroz Balkan, gdje će imati priliku da čuju neke od najljepših melodija iz Makedonije, Srbije, Crne Gore, Hrvatske te naravno nezaobilazne sevdalnike.

S planine i ispod planine

  • Velika scena
  • Subota, o8. novembar u 20.00 časova

planina

Reditelj i koreograf: Stela Korljan

Ideja i dramatizacija: Željko Stjepanović

Igraju: Dejan Andrić, Miljka Brđanin- Babić, Nataša Perić, Ognjen kopuz, Marina Pijetlović, Milan Trninić, Renata Agostini, Rok Radiša, Nataša Račić, Siniša Sušić, Nebojša Rtaković, Milica Živanović, Nada Šegrt, Belinda Božičković, Marija Džajić, Smiljana Marinković, Bojana Tomašević.

Koreodrama “S planine i ispod planine” nastala je po ideji i dramatizaciji Željka Stjepanovića, umjetničkog direktora Narodnog pozorišta Republike Srpske. Sugestivnost Kočićevog djela, njegova unoverzalnost i snaga alegorijskog prikazivanja su neiscrpna inspiracija dramskom izražaju i plesnom pokretu.

Banjaluka.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/najave/bioskop-i-pozoriste/nprs-ovonedjeljni-repertoar-i-koncert-divanhane/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])