Zašto su putnici palog Boeinga pronađeni bez odjeće?

Objavljeno: 21. 7. 2014 u 16:50h

Na fotografijama poginulih u tragičnoj nesreći Boeinga 777 Malaysia Airlinesa koji je 17. jula srušen u Ukrajini može se uočiti jedna neočekivana stvar: neki putnici su pronađeni goli.

nesre_a_ukrajina_b_683843S1

Na primjer, jedna unesrećena žena je pronađena gola, samo sa crnim grudnjakom na sebi, a muškarac je ležao na tlu u čarapama, ali bez gaćica.

Stručnjak za avionske nesreće Alan Diehl kazao je da do takve pojave dolazi u slučaju kad je putnik izbačen iz aviona ili kad je pri padu izložen jakim vrtlozima vjetra prilikom iznimno brzog pada. U takvim situacijama zna se dogoditi da vjetar naprosto ‘strgne’ odjeću s tijela žrtve nesreće.

Šta će se dogoditi s putnikom prilikom ovakve nesreće u velikoj mjeri zavisi o poziciji u avionu na kojoj se nalazio u trenutku eksplozije. Tijela onih koji izlete kroz otvor će često biti ogoljena, dok će tijelo ostati relativno nedirnuto ako se osoba nalazila u onom dijelu aviona koji je ostao cijeli i povezan s krilom aviona.

Diehl je kazao i da je avion Malaysian Airlinesa vjerovatno imao brzu dekompresiju pri kojoj se ljudi na takvoj visini onesvijeste. On pretpostavlja da s obzirom na kombinaciju spomenutih faktora s ubrzanjem aviona, većina nastradalih putnika padajući nije bila pri svijesti.

Izvor: Jutarnji.hr 

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/zasto-su-putnici-palog-boeinga-pronadeni-bez-odjece/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])