Previše se znojite? 6 savjeta za rješenje ljepljivog problema

Objavljeno: 15. 4. 2014 u 14:32h

Vježbe mogu poboljšati ukupnu cirkulaciju u vašem tijelu što utiče na hlađenje i da vaše tijelo duže ostane “hladno“.

znojenje

Znoj sam po sebi nema miris, ali podstiče rast bakterija koje se prirodno pojavljuju na vašoj koži.

Ova bakterija razgrađuje znoj i oslobađa masne kiseline, koje stvaraju neprijatan miris. Međutim, uz pomoć nekoliko savjeta možete umanjiti znojenje.

1. Udobna odjeća

Nosite ugodnu odjeću napravljenu od prirodnog materijala kao što je pamuk. Svila je takođe prirodni materijal, ali znoj može trajno oštetiti ovu osjetljivu tkaninu.

2. Zdrava prehrana i vježbanje

Vježbe mogu poboljšati ukupnu cirkulaciju u vašem tijelu što utiče na hlađenje i da vaše tijelo duže ostane “hladno“.

Masti utiču na povećanje unutrašnje tjelesne temperature, pa se pobrinite da redovno vježbate i da jedete uravnoteženu zdravu hranu, s puno svježeg voća i povrća.

3. Izbjegavajte stimulativna pića

Kofein, alkohol i energetska pića stimuliraju nervni sistem i mogu izazvati pojačano znojenje. Pokušajte što manje koristiti energetska pića, i pijte najviše dvije čašice kave ili čaja dnevno.

4. Pijte puno vode

Prema riječima nutricionista jedna litra vode ide na 25 kg. Stoga izračunajte koliko biste vi trebali biti vode dnevno s obzirom na vašu kilažu.

5. Opustite se

Anksioznost može izazvati znojenje pa razmislite da počnete praktikujete tehnike opuštanja poput joge. Poradite na poboljšanju svog samopoštovanja tako da se ne brinite zbog nepotrebnih stvari.

6. Žalfija

Za žalfiju se odavno smatra da smanjuje znojenje, tako da možete piti čaj od ove biljke i to dva puta dnevno.

Izvor: Večernji.hr

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/zdravi-kutak/previse-se-znojite-6-savjeta-za-rjesenje-ljepljivog-problema/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])