Likovni reljefi Ognjena Tepavčevića kroz “Vreme”

Objavljeno: 18. 9. 2014 u 16:06h

Izložba slika “Vreme” akademskog slikara Ognjena Tepavčevića iz Gradiške otvorena je u banjalučkom Banskom dvoru Kulturnom centru.

bd

Posjetioci imaju priliku da vide interesantne i maštovite likovne reljefe podijeljene u dva ciklusa, a postavka, čiji je kustos i istoričar umjetnosti Slobodan Vidović, izložena je u malom izložbenom salonu Banskog dvora.

Kako je istakao umjetnik Ognjen Tepavčević, izložba je dio njegovog magistarskog rada. Riječ je o reljefnom slikarstvu, odnosno slikama objektima, a izloženo je oko desetak umjetničkih djela.

“Jedan dio ciklusa vezan je za život i vrijeme provedeno u BiH, jer sam dio života proveo u Nišu i tamo sam završio Fakultet umjetnosti. Odlučio sam da ljubiteljima umjetnosti u Banjaluci predstavim jedan mali dio izložbe. Nisam htio da pretjerujem, jer nisam znao kako publika može da reaguje na reljefno slikarstvo”, kazao je umjetnik.

Prema riječima Tepavčevića, vremena iz njegove prošlosti mu nisu nužno bila inspiracija za stvaranje ovih reljefnih slikarskih djela, ali jednim dijelom jesu bila potreba da podijeli osjećanja i učinio je to na jedini način na koji je mogao – kroz slikarstvo.

“Svoja osjećanja i doživljaje najviše volim da izrazim kroz slikarstvo, koje na neki način predstavlja i način mog življenja”, pojasnio je ovaj umjetnik.

Govoreći o mladim umjetnicima iz Republike Srpske, istakao je da ga raduje činjenica da talentovani sve više imaju mogućnost da ispolje svoju kreativnost.

“Raduje me činjenica da je sve više kulturnih centara i galerija u Republici Srpskoj. Takođe, raduje me i inovativnost i maštovitost kojima se mladi umjetnici služe kako bi svoja djela približila zainteresovanoj publici. Koliko mogu primijetiti i publika je sve više zainteresovana za umjetnost, što nije bio slučaj u nekom prethodnom vremenu”, ističe Tepavčević.

Kada je u pitanju izložba “Vreme”, ovaj talentovani umjetnik kaže da će poslije Banjaluke djela imati priliku da vide ljubitelji umjetnosti širom Republike Srpske, ali i Federacije BiH.

Biografija

Ognjen Tepavčević je Srednju umetničku školu “Đorđe Krstić”, smjer likovni tehničar, završio u Nišu 2001. Iste godine upisao se na Fakultet umetnosti u Nišu, odsjek slikarstvo. Diplomirao je u klasi prof. doc. Bratislava Bašića 2006. godine, a postdiplomske specijalističke studije završava 2010. na istom fakultetu, na odsjeku slikarstvo. Samostalne izložbe je imao u Americi, Srbiji i RS, a učesnik je više grupnih izložbi.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/kultura/vizuelna-umjetnost/likovni-reljefi-ognjena-tepavcevica-kroz-vreme/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])