Novi talas reformi u poljoprivrednom sektoru

Objavljeno: 30. 3. 2013 u 12:42h

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić izjavio je da će jedan od prioriteta rada Ministarstva biti isplata zaostalih subvencija poljoprivrednicima, uspostavljanje mjera zaštite domaće proizvodnje u okvirima SSP i CEfTA i insistiranje na dobijanju “plavog” dizela.

Stevo Mirjanić

“Naš prioritet je obezbjeđivanje sredstava za isplatu zaostalih subvencija od 28 miliona iz 2012. godine do kraja marta. Nastojaćemo da napravimo redovan isplatni plan subvencije iz 2013. godine”, rekao je Mirjanić.

On je za “Nezavisne novine” izjavio da će biti pokrenuta inicijativa za uvođenje diferencirane stope PDV-a i uvođenje rigorozne kontrole na granici, te da će tražiti da budu razrađene i uspostavljene mjere zaštite domaće proizvodnje, dozvoljene mjere zaštite u okvirima SSP i CEfTA.

“Nećemo odustati od rješavanja “plavog” dizela, iako nema saglasnosti zajedničkih organa BiH po ovom pitanju”, istakao je Mirjanić.

On je dodao da se poljoprivreda nalazi pred velikim promjenama koje zahtijevaju nova znanja i vještine za sve subjekte u poljoprivrednom sektoru.

“Da bi se poljoprivredni sektor mogao suočiti sa ovakvim izazovima mora proći proces restrukturisanja, modernizacije, usvajanja novih tehnologija, primjene zahtjevnih standarda. Oblast poljoprivrede trenutno karakteriše slaba organizovanost sektora u cjelini, niska konkurentnost proizvođača, nizak nivo primjene nauke u praksi”, rekao je Mirjanić.

On je naveo da podaci o spoljnotrgovinskoj razmjeni potvrđuju da Srpska troši značajna sredstva na uvoz hrane koja može biti proizvedena u Republici.

“Poljoprivredna struktura je nepovoljna, površine su male, prinos nizak – nema akumulacije! Zasijane površine su za pet godina smanjene za 46.000 hektara. Procenat neobrađenih površina je dostigao 41 odsto, a situacija na nivou BiH je još nepovoljnija”, naveo ja Mirjanović.

On je podsjetio da je Srpska u proteklom periodu izdvajala značajna sredstva za subvencionisanje poljoprivrede – 427 miliona KM od 2008. do 2012. godine.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/novi-talas-reformi-u-poljoprivrednom-sektoru/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])