Bosanac dobio posao u Googleu

Objavljeno: 19. 9. 2012 u 13:51h

Dvadesettrogodišnji Bosanac Harun Mlivo iz Bugojna dobio je posao u jednoj od najpopularnijih kompanija na svijetu – najvećem internet pretraživaču Googleu.

Mlivo je postao drugi državljanin Bosne i Hercegovine koji je zaposlen u kompaniji Google, nakon što je to prethodno uspjelo Damiru Agoviću. I Mlivo i Agović diplomirali su na Američkom univerzitetu u Sarajevu.

U razgovoru sa novinarom agencije Anadolija, Mlivo je otkrio da je upravo od Agovića, kojeg poznaje sa studija na Američkom univerzitetu, saznao da je otvoreno mjesto u Google-ovom uredu u Poljskoj i odmah je poslao svoj CV.

Ubrzo je pozvan na prvi intervju, a proces zapošljavanja trajao je tri mjeseca.

“Imao sam prvi intervju na engleskom jeziku. Pet dana poslije toga imao sam intervju na njemačkom. Nakon oba intervjua dobio sam pozitivne odgovore i onda sam išao u Poljsku, u njihov office, na dodatna 3-4 intervjua. Kada je sve to dobro prošlo, morao sam odraditi još neke online testove osobnosti. Kompletan proces se završio nakon što su svi moji odgovori poslani u dvije komisije, jednu u SAD-u i druga u Britaniji. Obje komisije su odobrile moje zapošljavanje”, kazao je Mlivo za agenciju Anadolija.

Ovaj uspješni mladi Bosanac presretan je što je postao uposlenik jedne od najvećih svjetskih kompanija, koja ostvaruje godišnji promet od 12 milijardi dolara i koja svaki dan uvodi nove proizvode. Radit će u Odjelu online marketinga Googlea. Ima vrlo ambiciozne ciljeve, a planira se vratiti u svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu.

“Moj petogodišnji plan je da dovedem Google u Sarajevo. Idealna stvar koja bi se mogla dogoditi jeste da se i ja tad vratim u Sarajevo, odnosno u BiH”, naglasio je Haris Mlivo i dodao da mu je obrazovanje koje je stekao na Američkom Univerzitetu u Sarajevu puno pomoglo u dobivanju posla.

“Tokom studija sam naučio šta tačno velike firme traže, kako se dokazati pred njima i kako sebe predstaviti tako da najveći budu zainteresovani za vas”, kazao je novi uposlenik svjetskog internet imperija.

Mladim ljudima u BiH, Harun Mlivo je poručio da se obrazuju i da se nikad ne predaju, a roditeljima da djeci ne kupuju automobile nego da taj novac ulože u njihovo školovanje, jer će im tako najbolje pomoći.

“Školovanje je jako važno i mislim da školovanjem i upornim radom može postići sve. Ne treba čovjek sebi postaviti nikakve granice, ne treba se predavati. Sve je moguće. Treba investirati u obrazovanje jer je to investiranje u sebe. Moramo shvatiti da se svugdje u svijetu obrazovanje plaća. Bilo je puno skeptika oko mene koji su mi, kada sam upisivao ovaj univerzitet, govorili da je to skupo. Realno, otac mi je mogao kupiti neko auto za te pare koje sam dao za univerzitet. Ali, auto bi mi trajalo pet do deset godina, a ovo je nešto za cijeli život”, zaključio je u intervjuu za agenciju Anadolija mladi Bosanac kojeg je zaposlio najpoželjniji poslodavac na svijetu.

Izvor: Klix

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/bosanac-dobio-posao-u-googleu/||claudebot