NPRS – repertoar za oktobar

Objavljeno: 1. 10. 2012 u 11:28h

Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta RS u ovom mjesecu premijerno će se izvesti komedija Vilijema Šekspira „Ukroćena goropad“, u režiji Vladana Đurkovića.

Velika scena – 20:00 časova

18. 10. Ukroćena goropad, komedija Vilijema Šekspira – premijera
20. 10. Ukroćena goropad, komedija Vilijema Šekspira – I repriza
25. 10. Ukroćena goropad, komedija Vilijema Šekspira

Predstava „Ukroćena goropad“, komedija puna buke i živosti, komad je s najviše fizičke radnje među Šekspirovim dramama.

Uloge tumače: Željko Stjepanović, Boško Đurđević, Zlatan Vidović, Željko Erkić, Aleksandar Stojaković, Anja Stanić, Sandra Ljubojević, Boris Šavija, Goran Jokić i Radenka Ševa, a režiju potpisuje Vladan Đurković.

Autorski tim čine i Dragana Purković-Macan (scenografija), Rade Simović (dramaturgija) i Ivana Jovanović (kostimografija).

26. 10. Na dnu kace, komedija P. Teodorovića

Režiser Nikola Pejaković kazao je da se radi o predstavi koja je politički nekorektna, homofobična i bezobrazna, te da će je svako ko je pogleda doživjeti na svoj način. U predstavi je na jedan humorističniji način prikazana naša surova stvarnost. Uloge tumače glumci Narodnog pozorišta RS Željko Stjepanović, Goran Jokić, Boris Šavija, Snežana Štikić, Nataša Ivančević i Ljubiša Savanović, kao i studenti treće godine Akademije umjetnosti Banjaluka Bojan Kolopić i Stevan Šerbedžija.

Scenograf je Dragana Purković-Macan, kostimograf Ivana Jovanović, lektor Milorad Telebak, a muziku za tu predstavu uradio je Petar Bilbija.

27. 10. Ženidba i udadba, komedija J. S. Popovića

Sterijino vrijeme, sredinu devetnaestog vijeka, obilježile su krupne društvene promjene prethodnog perioda – prelaska iz feudalizma u kapitalizam. Prilikom svake krupne promjene sistema događa se i fenomen stvaranja nove društvene klase. Likove komedije “Ženidba i udadba” možemo, tom logikom, doživjeti sasvim i kao karaktere današnjih velikih promjena. Prelaskom iz socijalizma u kapitalizam stvorila se nova klasa, novi sloj malograđana, dojučerašnjih sitnih trgovaca, koji su sa malo keša i bez porijekla željni višeg društvenog statusa. Vječna palanačka prečica do ostvarenja ovog cilja jeste udaja, ili kako Sterija i daje naslov ovoj komediji naravi – Ženidba i udadba.

Scena Petar Kočić – 20:30 časova

2. 10. Krivica, drama N. Romčevića
19. 10. Krivica, drama N. Romčevića

U šesnaest kratkih scena komada “Krivica” Nebojša Romčević je opisao pokušaj dvoje ljudi, materijalno ugroženih i veoma usamljenih, da na razvalinama stare porodice osnuju novu, da iznova započnu život pred očima zanemjelog djeteta jednog od njih – sina žene čiji je muž ranije izvršio samoubistvo.

U predstavi igraju glumci Narodnog pozorišta Republike Srpske Nikolina Jelisavac i Ljubiša Savanović.
Dramaturg predstave je Branko Brđanin Bajović, scenograf Dragana Purković – Macan, kostimograf Ivana Jovanović, asistent reditelja Nemanja Savanović, lektor Milorad Telebak, a za muziku je zadužen Petar Bilbija.

 3. 10. Gospodin Foka, komedija G. Mihića

Predstava “Gospodin Foka” predstavlja univerzalnu priču o ljudskoj usamljenosti, koja je ujedino duhovita, ali i nostalgična. U režiji Marka Misirače, a po tekstu poznatog dramaturga Gordana Mihića, premijerno je izvedena 11. novembra u Narodnom pozorištu RS.

Komad govori o dvoje samaca koji se upoznaju u samačkom hotelu 1968. godine na periferiji nemilosrdnog velegrada. Oni su potrebni jedno drugom, ali zbog surovih životnih okolnosti ne prepoznaju sreću. Misirača nas, takođe, ovom pričom podsjeća na otuđenost i odsustvo komunikacije ljudi ovog vremena, koji sa napretkom tehnologije postaju emocionalno udaljeniji.

4. 10. Odumiranje međeda, komedija Branka Ćopića
29. 10. Odumiranje međeda, komedija Branka Ćopića

Pozorišna predstava “Odumiranje međeda”, po istoimenom djelu Branka Ćopića, prikazuje univerzalnu i vječitu temu odnosa vlasti i pozorišta. Govori o ljudima koji su nekad vladali i onima koji danas vladaju, a u prvi plan su stavljeni mito i korupcija.

“Ova je jedna bezazlena satira, ali u njoj ima jedan sjajan šekspirovski zametak, a to je univerzalna i vječita tema odnosa vlasti i pozorišta. Jedna vlast se smjenjuje, druga odlazi, i sve to ide u krug. Ja to nazivam kruženjem vlasti u prirodi, i u društvu“, rekao je dramaturg predstave Rade Simović.

5. 10. Lijepi, veliki, jaki, komedija M. Pavlove “Idiot” i T. Meknelija “Sljedeći”
6. 10. Lijepi, veliki, jaki, komedija M. Pavlove “Idiot” i T. Meknelija “Sljedeći”
22. 10. Lijepi, veliki, jaki, komedija M. Pavlove “Idiot” i T. Meknelija “Sljedeći”

Predstava, u režiji Gorana Damjanca, nastala je na osnovu dva dramska teksta – “Sljedeći” Terensa Meknelija i “Idiot” Muze Pavlove. U komadu su korišteni stihovi basiste i pjevača “Discipline kičme” Dušana Kojića Koje.

“U predstavi se ova dva potpuno različita teksta, američki i ruski, prepliću na zanimljiv način. Predstava oslikava današnje vrijeme i govori o slobodi, odnosno o ograničavanju slobode i borbi za nju”, pojasnio je Damjanac.

Ulaznice možete rezervisati na:
051/ 314 – 006 i
051/ 317 – 996

 

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/najave/bioskop-i-pozoriste/nprs-repertoar-za-oktobar/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])