Banjaluka: Podnesen 221 zahtjev za subvencije za zapošljavanje

Share on FacebookTweet about this on Twitter
Preporuči na Viberu Pratite nas putem Vibera

Objavljeno: 22. 7. 2016

Na javni poziv za dodjelu subvencija za zapošljavanje i samozapošljavanje u 2016. godini, podnesen je 221 zahtjev.

U Odjeljenju za privredu su rekli da je u toku provjera zahtjeva u smislu ispunjenosti uslova propisanih Pravilnikom o uslovima i načinu ostvarivanja subvencija za zapošljavanje novih radnika i za samozapošljavanje u proizvodnim, zanatskim i uslužnim djelatnostima.

Za ovaj vid podrške privredi ove godine u gradskom budžetu izdvojeno je 800.000 konvertibilnih maraka. Očekuje se da će se realizacijom ovog programa podržati zapošljavanje preko 130 novih radnika.

U Odjeljenju napominju da su, od početka implementacije ovih podsticaja u posljednje tri godine, iz budžeta Grada izdvojena sredstva u ukupnom iznosu od 1,9 miliona KM, čime se omogućilo zapošljavanje novih 290 radnika.

Naime, subvencije su namijenjene poslodavcima za zapošljavanje novih radnika i nezaposlenim licima, uz uslov da su isti najmanje jedan mjesec prijavljeni na evidenciji Zavoda za zapošljavanje RS – Filijala Banja Luka-Biro Banja Luka.

Pravo na subvencije za zapošljavanje novih radnika u proizvodnim, zanatskim i uslužnim djelatnostima imaju privredna društva i samostalni preduzetnici.

Pravo na subvencije za samozapošljavanje u proizvodnim, zanatskim i uslužnim djelatnostima imaju nezaposlena lica koji su obavljanje djelatnosti registrovali u toku javnog poziva za dodjelu subvencija.

Pravo na subvenciju za otvaranje novih radnih mjesta ne mogu ostvariti: udruženja građana, djelatnosti iz oblasti igara na sreću, državni organi, organizacije i drugi korisnici budžetskih sredstava.

Pravo na subvencije ne mogu ostvariti ni subjekti koji su koristili sredstva po nekom drugom programu zapošljavanja ili samozapošljavanja, a nisu realizovali ugovornu obavezu po nekom od prethodnih programa.

Novina utvrđena izmjenama i dopunama Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja subvencija za zapošljavanje novih radnika i za samozapošljavanje u proizvodnim, zanatskim i uslužnim djelatnostima, koji je usvojila Skupština

Grada na zasjedanju održanom 3. marta ove godine – odnosi se na visinu subvencije za zapošljavanje novih radnika i za samozapošljavanje. Naime, prema Pravilniku iz 2015. godine bilo je propisano da se visina subvencije utvrđuje obračunavanjem u postocima od prosječno isplaćene bruto plate u Republici Srpskoj za prethodnu godinu, pri čemu je kod zapošljavanja novih radnika visina postotka bila utvrđena po spremama, a kod samozapošljavanja po vrsti djelatnosti. S obzirom na to da su se obračunom na ovaj način javljale velike razlike u visini odobrenih subvencija, izmjenama Pravilnika propisani su fiksni iznosi subvencija po spremama.

Iz nadležnog Odjeljenja podsjećaju da je dodjelom sredstava za podsticaje za zapošljavanje novih radnika i samozapošljavanje u proizvodnim, zanatskim i uslužnim djelatnostima u 2015. godini podržano zapošljavanje 133  radnika, od toga 45 samostalnih preduzetnika i 88 novih radnika kod poslodavaca. Za ove namjene iz budžeta je ukupno izdvojeno 841.164 KM.

Izvor: ATV

Share on FacebookTweet about this on Twitter
Preporuči na Viberu Pratite nas putem Vibera

Međunarodno priznati IT kursevi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?