Banjaluka: Iz vrelovoda curilo 450.000 KM po sezoni

Objavljeno: 5. 10. 2015 u 14:34h

Radnici “Toplane” su otklonili kvar na vrelovodu “Industrija”, koji im je po sezoni odnosio 450.000 KM zbog gubitaka vode na tom dijelu mreže.

Potvrdio je ovo direktor gradske “Toplane” Mićo Milovanović i dodao da je nakon deset dana mukotrpnog traganja kvar na toplovodnoj mreži konačno lociran u Pilanskoj ulici i popravljen.

“Samo tu smo imali gubitak vode u toplovodnom sistemu od 20 kubika po jednom satu. Bilo ga je izuzetno teško naći s obzirom na to da je na tom mjestu iznad naših cijevi napravljena divlja deponija građevinskog otpada. U ovom slučaju nisu pomagali ni instrumenti, koje koristimo za provjeru mreže, jer je deponija visoka nekoliko metara te smo morali kopati na svakih nekoliko metara kako bismo pronašli mjesto na kojem je oticala voda iz sistema”, rekao je Milovanović.

On je naglasio da će se sanacijom ovog dijela mreže značajno smanjiti gubitak vode, koji je, inače, skoro 34 puta veći u odnosu na evropski prosjek.

“Iako je distributivna mreža stara više od 40 godina, dosta posla je urađeno tokom ljeta, tako da ćemo početkom ove grijne sezone imati puno manji gubitak vode nego bilo koje poslijeratne sezone”, istakao je Milovanović i naglasio da je “Toplana” tehnički u potpunosti spremna za početak grijne sezone.

Kazao je da grijna sezona zvanično počinje 15. oktobra.

“Ukoliko tri dana zaredom u 21 čas izmjerena vanjska temperatura bude 12 stepeni Celzijusa i niže, isporuka toplotne energije može krenuti i ranije”, dodao je Milovanović.

Prema njegovim riječima, grijanje će biti bolje nego proteklih godina, jer je za godišnji remont bilo obezbijeđeno 3,2 miliona KM.

“Novi izmjenjivači toplote su urađeni u 15 podstanica. Zamijenjeno je 2.000 metara cjevovoda i to u ulicama Vojislava Đede Kecmanovića, Branka Radičevića, Ive Andrića, Brace Potkonjaka, Kralja Alfonsa XIII, Mirka Kovačevića, zbog čega smo sigurni da će građani osjetiti poboljšanje”, rekao je Milovanović.

On je istakao da će “Toplana” sigurno do svih toplotnih podstanica isporučiti toplotnu energiju propisanog kvaliteta.

“Ako bude slučajeva da grijanje u stanu ili dijelu stana nije dobro, onda je to zbog pojedinačnih ili zajedničkih instalacija u objektu. Njihovo održavanje je obaveza etažnih vlasnika, kako je to propisano Zakonom o održavanju zgrada. To se posebno odnosi na stare zgrade u kojima se godinama ne mijenjaju ventili, kao i u nekim nadogradnjama, u kojima instalacije nisu razvedene kako treba”, naglasio je Milovanović.

Apel

Mićo Milovanović rekao je da je početkom grijne sezone potreban određeni period da se funkcionisanje sistema ustali, zbog čega apeluje na potrošače za razumijevanje.

“Početkom sezone obično imamo problema na terenu zbog nemogućnosti pristupa podstanicama, kao i šahtovima. Najčešće je to u zgradama gdje su ta postrojenja zaključana i naše ekipe ne mogu da im pristupe. Molimo potrošače da omoguće radnicima “Toplane” da uđu u podstanice kako bi što prije odvrnuli ventile i omogućili dolazak toplotne energije u stanove”, dodao je Milovanović.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-iz-vrelovoda-curilo-450-000-km-po-sezoni/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])