BiH

Penzije stižu iz budžeta RS

Objavljeno: 11. 6. 2015 u 13:57h

Penzije u Srpskoj od iduće godine trebalo bi da budu isplaćivane iz budžeta RS s ciljem poboljšanja stanja u penzijsko-invalidskom sistemu i obezbjeđenja redovnosti isplate penzija.

Vlada RS razmatrala je juče na tematskoj sjednici informaciju o finansijskoj održivosti penzijskog sistema i prijedlog mjera Odbora za praćenje stanja u oblasti PIO Narodne skupštine RS.

Premijer RS Željka Cvijanović rekla je da je prioritet da bude obezbijeđena redovnost isplate penzija i izvršena konsolidacija cjelokupnog sistema, te da se ide ka rješenju koje bi omogućilo povećanje ili vanredno usklađivanje penzija.

“U septembru bi trebalo da budu doneseni zakoni koji bi od početka iduće godine omogućili prelazak na trezorski sistem poslovanja. To bi značilo da je budžet taj koji preuzima obavezu za izmirenje penzija i Fond PIO ne bi bio izložen stalnim zaduženjima i plaćanju kamata”, kazala je Cvijanovićeva.

Naglasila je da je u posljednja dva ili tri mjeseca bilo određenih kašnjenja pri isplati penzija i da bi isplata iz trezora bila veća garancija za njihovu redovnost. Pojasnila je da bi u slučaju prelaska na trezorsko poslovanje prihodi od doprinosa za PIO išli direktno u budžet RS, a ne u Fond PIO, koji bi obavljao obradu podataka.

Skupštinski Odbor za praćenje stanja u oblasti PIO zatražio je povećanje stope doprinosa za PIO za jedan odsto i uvođenje platnih razreda, navodeći da se doprinosi u RS uglavnom uplaćuju na najnižu platu od 370 KM. Vlada nije prihvatila te prijedloge, a Cvijanovićeva je rekla da povećanje doprinosa trenutno nije spojivo sa mjerama ekonomske politike kojima se planira ići ka rasterećenju privrede.

“Umjesto novih nameta privredi vrlo jasno smo preuzeli obaveze za redovnost izmirenja penzija i rekli da će novac za to biti obezbijeđen iz budžeta RS”, naglasila je Cvijanovićeva.

Predsjednik skupštinskog Odbora za praćenje stanja u oblasti PIO Ilija Stevančević rekao je da je stanje teško i da se Fond PIO u posljednje tri godine zaduživao za isplatu penzija.

“Zatražili smo da bude uveden trezorski način isplate penzija kao što su to uradile zemlje u okruženju. Ukupno smo predložili 17 mjera, a Vlada je većinu prihvatila”, kazao je Stevančević.

Cvijanovićeva je rekla da je, s ciljem poboljšanja stanja u oblasti PIO, zaključeno i da se više pažnje posveti borbi protiv rada na crno i sive ekonomije. Kako bi to bilo sprovedeno u djelo, zaključeno je da se moraju obezbijediti mnogo veća ovlašćenja, ali i efikasnost kontrolnih organa.

Najveći problem sa kojim se suočavao Fond PIO je dug za doprinose koji je premašio 405 miliona KM, zbog čega je bio prisiljen da se zadužuje kod komercijalnih banaka kako ne bi bila ugrožena redovna isplata penzija.

Stiže majski ček

Fond PIO RS počeo je juče isplatu penzija za maj kojom je obuhvaćeno 248.937 korisnika. Penzije se isplaćuju za 204.891 korisnika u Srpskoj i 44.046 u inostranstvu. Za isplatu penzije potrebno je 81,3 miliona u neto, odnosno 82,5 miliona KM u bruto iznosu.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/bih/penzije-stizu-iz-budzeta-rs/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])