SAD: Oregon će ponovo ozakoniti dvoboj?

Objavljeno: 10. 4. 2017 u 16:23h

Zakonodavni odbor Oregona mogao bi glasačima na sljedećim izborima ponuditi vrlo neobičnu mogućnost.

Pred njima bi moglo da se nađe pitanje: “Da li iz Ustava Oregona treba izbrisati član kojim se javnim službenicima zabranjuju dvoboji” i staromodni način rješavanja konflikata.

Riječ je o Članu II u kom stoji da “svako ko nekog izazove na dvoboj… ili pristane na njega, treba da se proglasi nepogodnim za bilo koju funkciju od javnog značaja”.

Član je potpisan 1845. gotovo 15 godina prije nego što je Oregon dobio status države i u vrijeme kada se većina razmirica rješavala dvobojem.

“Shvatili su da nije civilizovano da se dva člana zakonodavnog odbora ubijaju na stepenicama kapitola”, rekao je predstavnik republikanaca u Senatu Oregona Brajan Bokvist, koji je predložio izmjenu, smatrajući da je takav član izlišan.

Den Mik, predstavnik Progresivne partije Oregona protivi se tom prijedlogu, jer vidi drugu mogućnost.

“Brisanjem ovog člana bi svaka osoba u javnoj službi mogla da učestvuje u dvobojima. Takođe, uklanjanje očigledno zastarjelog člana iz Ustava iziskuje troškove, koji uključuju i trošak štampanja listića za glasanje i novog Ustava”, rekao je on.

Izvor: B92

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/sad-oregon-ce-ponovo-ozakoniti-dvoboj/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])