Alarmatno: Mladi u Sarajevu zbog pušenja nargile padaju u komu

Objavljeno: 6. 10. 2015 u 12:53h

Nargila groznica zahvatila je Bosnu i Hercegovinu, a posebno njen glavni grad, gdje je zabilježeno nekoliko naglih gubljenja svijesti kod mladih.

U petak je djevojčica (15) pala na Baščaršiji i 20 minutna bila u komi, sve do dolaska doktora. Prebačena je na Odjeljenje psihijatrije zbog smetnji u nervnom sistemu.

Pušenje nargile, poznate i kao šiša, postalo je pomodni trend, posebno prisutan kod mlađih koji, izgleda, nisu svjesni štetnosti konzumiranja duvana sa aromama različitog sušenog voća (jagoda, banana, ananas, kivi, kokos…).

“Primarna namjena nargile je da opusti, umiri, popravi raspoloženje. Međutim mladi danas nargilu konzumiraju bez mjere, nekada i više puta u jednom danu.  Jedna doza nargile, odnosno jednosatnog konzumiranja, isto je kao da se popuši 20 cigareta”, navodi direktorka JU Zavoda za bolesti zavisnosti Sarajevo Nermana Mehić- Basara,

Takođe, zbog konzumiranja nargile, javljaju se i učestale glavobolje, manjak koncentracije, bezvoljnost…

“Mladi postaju napeti, što često prelazi i u agresivnost, a čak su zabilježene ozbiljne depresije. Posljedica svega može biti zavisnost od nargile. Treba je definirati kao zabranjenu supstancu za djecu i osobe do 18 godina te pojačati inspekcijski nadzor”, upozorila je Mehić – Basara.

Izvor: vecernji.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/alarmatno-mladi-u-sarajevu-zbog-pusenja-nargile-padaju-u-komu/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot