Patrijarh Irinej na Stefandan u Banjaluci

Objavljeno: 4. 1. 2012 u 16:40h

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej posjetiće 9. januara, na praznik Svetog arhiđakona Stefana, Republiku Srpsku, koja tada obilježava Dan i krsnu slavu, kao i 20 godina postojanja.

Patrijarh Irinej služiće u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci Svetu arhijerejsku liturgiju, a nakon toga obaviti obred osveštenja slavskog žita i lomljenja slavskog kolača.

Liturgija u banjalučkom Sabornom hramu zakazana je za 9.00 časova, a prethodno će, već od 8.30 časova, biti organizovan dvoredni špalir za doček patrijarha.

Ovo će biti četvrta posjeta patrijarha Irineja Srpskoj otkad je preuzeo tron Svetog Save. Patrijarh Irinej boravio je 9. oktobra prošle godine u Višnjiku kod Modriče, a prethodno je posjetio Foču i Bijeljinu.

U okviru obilježavanja Dana i krsne slave RS u večernjim časovima u Banjaluci biće održana svečana akademija pod nazivom “Republika Srpska – glas koji se čuje”, čiji program će biti u duhu jubileja – 20 godina od osnivanja Srpske.

Nakon svečane akademije, koja će biti održana u dvorani “Borik”, u Administrativnom centru Vlade RS, biće priređen tradicionalni svečani prijem, koji organizuje predsjednik Republike, predviđeno je programom, koji je 2. decembra utvrdio Odbor za proslavu 9. januara.

U večernjim časovima, istog dana, planirana je tri de projekcija u Kulturnom centru “Banski dvor” tokom koje će biti prezentovana istorija, kulturna baština, prirodno bogatstvo i privredni potencijali RS.

Osim toga, predviđeno je i polaganje vijenaca na Spomenik palim borcima Vojske Srpske, na Trgu palih boraca NOR-a, na Spomen-kosturnici na Gradskom groblju u Banjaluci i Spomenik banjalučkim bebama na Trgu srpskih junaka u Banjaluci, a u Modriči će biti položeno cvijeće na grob nekadašnjeg predsjednika Srpske Milana Jelića.

Izvor: SRNA

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/patrijarh-irinej-na-stefandan-u-banjaluci/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])