Konzumiranje čokolade utiče na bolju funkciju mozga

Objavljeno: 7. 12. 2017 u 20:48h

Ako ste veliki ljubitelj čokolade, sasvim je sigurno da će vam se svidjeti rezultati novog istraživanja. Naime, istraživanje objavljeno u publikaciji “Appetite” otkrilo je vezu između čestog jedenja čokolade i većih kognitivnih sposobnosti.

Pronađena je pozitivna korelacija između unosa čokolade i kognitivnih funkcija mozga. Ako želite očuvati svoju memoriju i poboljšati razumijevanje, navalite na čokoladu bez osjećaja krivice. Istraživanje objavljeno u publikaciji “Appetite” otkrilo je vezu između čestog jedenja čokolade i većih kognitivnih sposobnosti.

U istraživanju je učestvovalo 968 ljudi uzrasta između 23 i 98 godina, a istraživale su se njihove prehrambene navike, te njihovo kardiovaskularno zdravlje, ali i kognitivne sposobnosti.

Otkriveno je da je redovno konzumiranje čokolade značajno povezano sa boljom funkcijom mozga. Ključ pozitivnog dejstva čokolade leži u tvari koja se zove flavanol (vrsta flavonoida), a sadrži je kakaovac.

Tamna čokolada je upravo ta koja prednjači u količini flavanola, dok ih mliječna i bijela čokolada imaju nešto manje. Kao još jedan razlog sreći tu su i ostale namirnice s visokim sadržajem flavanola kao što su čaj, crveno vino, jabuke i grožđe.

U 16. vijeku, čokolada je dospjela do Evrope i tad je korištena kao lijek za prehladu i temperaturu, dok nam danas više služi kao utjeha ili slatki grijeh.

Izvor: Srpskacafe

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.